Međunarodni dan bioraznolikosti

Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava se 22. svibnja kako bi se ukazalo na bioraznolikost kao globalnu vrijednost od neprocjenjivog značaja, a tog datuma obilježava se i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. 

Toga se datuma usvojila Konvencija o biološkoj raznolikosti, jednog od najvažnijih međunarodnih propisa u području zaštite prirode, čiji je cilj očuvanje bioraznolikosti, održivo korištenje njenih komponenti te pravedna raspodjela dobrobiti koje proizlaze iz korištenja genetskih izvora. Međunarodni dan bioraznolikost svake se godine posvećuje jednoj ključnoj temi vezanoj uz bioraznolikost kao što je poljoprivreda, klimatske promjene, invazivne strane vrste ili šume. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana bioraznolikosti je bioraznolikost i održivi turizam. Uz obilježavanje tog Dana, 22. svibnja Hrvatska obilježava i Dan zaštite prirode, koji je donošenjem Zakona o zaštiti prirode 2003. proglasio Sabor. Taj dan se svake godine obilježava raznim odgojnim, obrazovnim, rekreativnim, stručnim te drugim aktivnostima. Hrvatska je po prirodnoj bioraznolikosti među najbogatijima u Europi.

Volonteri raznih generacija obilježavaju Međunarodni dan biološke raznolikosti u Opatiji. Udruga Žmergo, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija i njihov Klub 60+ te učenici Ugostiteljske škole Opatija na terasi ispred Kluba 60+ taj će dan obilježiti izradom i degustacijom raznih voćnih i povrtnih kombinacija smoothie napitaka. Cilj im je podizanje svijesti i razumijevanja biološke raznolikosti i njezine važnosti. Gubitak biološke raznolikosti globalno je povezan, a neki od uzroka su negativne posljedice poljoprivredne djelatnosti,onečišćenja okoliša (tla, vode i zraka), urbanizacije prostora i globalnih klimatskih promjena. Pripremat će smoothie napitke, stavljajući naglasak na organske, lokalno uzgojene namirnice. Cilj manifestacije je promovirati održive prehrambene sustave i koncept 'nula otpada' (tzv. zero waste), stoga će se ostaci od voća i povrća posebno odlagati u kućne kompostere. Nastali biološki otpad preuzet će učenici Ugostiteljske škole Opatija i odnijeti ga u školske kompostere.