Treći Zagreb Book Festival

Sedmodnevna književna manifestacija Zagreb Book Festival treći put otvara vrata čarobnog svijeta književnosti i razgovora o njoj s bogatim programom od pedesetak događanja na kojima će u Muzeju za umjetnost i obrt do 28. svibnja ugostiti stotinjak autora, od čega čak dvanaest renomiranih inozemnih imena.

Manifestacija proizašla s ciljem poticanja interesa za čitanje, pisanje i literarnu komunikaciju na zabavan i pristupačan način usmjeren na publike različitih interesa i dobnih skupina, od svojeg inauguralnog izdanja 2015. do danas, ZBF je postao nezaobilazan kulturni događaj u Zagrebu i šire, te se pozicionirao kao središnje mjesto okupljanja svih ljubitelja dobre knjige i kulture. Svake godine jedna je država partner festivala, a nakon dva uspješna izdanja na kojima su u bogatom književnom programu kao zemlje partneri predstavljene Švedska i Irska, festivalski cilj promicanja čitanja i knjige ove se godine realizira programom fokusiranim na Austriju, sa središnjom temom 'fragilnost'.

Festival se održava od 22. do 28. svibnja, a prvi večernji program nakon svečanog otvorenja u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) bit će u ponedjeljak 22. svibnja razgovor s istaknutom austrijskom književnicom i novinarkom Ericom Fischer. Fischer je svjetski uspjeh doživjela intrigantnom dokumentarno-proznom knjigom 'Aimée & Jaguar', potresnom pričom o lezbijskoj ljubavi ekstravagantne Židovke i supruge njemačkog vojnika tijekom Drugog svjetskog rata temeljenom na istinitim događajima. Prema knjizi je 2000. snimljen i istoimeni film kojim je otvoren Berlinale. Knjiga je prevedena na niz jezika svijeta, među ostalim i na hrvatski, a ZBF je za hrvatske čitatelje pripremio i vlastito posebno festivalsko izdanje.

Od ove godine festival se odvija uz ponešto izmijenjeni koncept koji težište programa prebacuje s predstavljanja knjiga na večernje diskusije koje će pridonijeti promišljanju današnjice kroz razgovore s nekim od najznačajnijih europskih intelektualaca. U središtu će razgovora biti 'naše svakodnevne fragilnosti' ravnopravnosti, društvenih sustava, dijaloga o vrijednostima, slobode govora, virtualnih identiteta i drugih.
Uz Fischer, o tome će u sklopu festivalskog programa raspravljati i istaknuti austrijski književnik Karl Markus Gauss, jedna od najpoznatijih turskih književnica, novinarki i političkih komentatorica Ece Temelkuran, profesor povijesti na londonskom Kings Collegeu te nagrađivani britanski povjesničar Richard Overy, nizozemski esejist i kulturalni filozof Rob Rieman, kao i Austrijanac Franz Hammerbacher. Festival će ugostiti i Teresu Forcades, ikonu europske ljevice i najradikalniju časnu sestru Europe; austrijsku književnicu ruskog podrijetla Julyju Rabinowich; norveškog filozofa Larsa Svendsena, te dječjeg psihijatra i pisca Paulusa Hochgatterera. Najavljeni su i psihoterapeutkinja i književnica Monika Wogrolly, te engleski novinar i povjesničar Mischa Glenny.

Osim što će u svojem glavnom programu ugostiti ugledne inozemne goste, ZBF tradicionalno i ove godine velik dio programa posvećuje domaćim autorima. Tako će se na festivalsku pozornicu u sklopu programa 'Svježe i domaće' među ostalima popeti Jelena Pervan, Anđelo Jurkas, Irena Matijašević, Đurđa Knežević, Zoran Ferić, Edo Popović, Predrag Lucić, Rade Šerbedžija, Tea Tulić, Dražen Katunarić i brojni drugi. Prvi dio svakog dana bit će posvećen najmlađima, koji će u programu 'Miksano za male' sudjelovati u više od petnaest događanja razgovora, predstavljanja, predavanja i radionica koji će ugostiti 20-ak gostiju. Dok se središnji festivalski program i ove godine odvija u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), u sklopu festivala na još dvije lokacije u samom centru grada, u kinu Tuškanac i Vinyl baru, bit će prikazana tri suvremena austrijska filma te održana četiri koncerta.