Izbor najboljeg OPG-a 'Zlata vrijedan'

Četvrtu godinu u nizu Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, uz podršku Hrvatske radio televizije i Hrvatske zajednice županija provode projekt 'Zlata vrijedan' - izbor najboljih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u Hrvatskoj. 

Natječu se 21 OPG - predstavnici svake od županija i 3 kandidata koji se natječu za nagradu 'Mlada nada' (mladi poljoprivrednik). U emisiji Dobro Jutro, Hrvatskka narednih će tjedana biti predstavljena ukupno 24 obiteljska poljoprivredna gospodarstva. 'Jedan od kriterija je inovativnost. Važno je da je to zajednica obitelji, da su se istaknuli svojom proizvodnjom, marljivošću i predanim radom', rekla je Leticija Hrenković, glasnogovornica Ministarstva poljoprivrede. U Hvatskoj imao oko 160 000 obiteljskih poljoprivrednih gospodasrtva. Cilj projekta je promocija hrvatske poljoprivdne proizvodnje i života na selu.


Jutros je u emisiji predstavljen prvi od kandidata za nagradu - OPG Pintarić koji se nalazi nekoliko kilometara od Lipika, a ovogodišnji je predstavnik Požeško - Slavonske županije. Maleno selo Klisa nalazi se samo nekoliko kilometara od Lipika. Upravo nedirnuta priroda te želja za radom u agroturizmu potaknuli su obitelj Pintarić da ovdje kupi staru tradicijsku kuću, nešto zemlje i pokrene OPG. Gospođa Klaudija tako je na samom početku prošla tečaj za osposobljavanje sakupljača i uzgajivača ljekovitog bilja. Sve biljke koje prikupe tijekom godine s njihova su posjeda. OPG Pintarić član je i etno udruge mještana Klise, kako kažu, tako lakše promoviraju svoje proizvode, i to širom Hrvatske. Na njihovu OPG-u vrijednomarljivo radi 20-godišnji sin. I njihova kći vidi svoju budućnost upravo ovdje te je upisala Agroturističku školu. Prije dvije godine počeli su s uzgojem romanovske ovce - kažu to je carska ovca. I sve su čistokrvne, nabavljene od najpoznatijih uzgajivača iz Češke. Koliko su rezultati dobri, govori činjenica da samo nakon dvije godine uzgoja stado sada ima 150 grla. A planovi za budućnost su tu. Treba proširiti postojeći objekt, tako da gosti jednog dana ovdje mogu i prespavati.

Izbor najboljeg OPG-a 'Zlata vrijedan' bit će održan 28. lipnja na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Kezele kod Ivanić Grada. Žiri se sastoji od 3 predstavnika Večernjeg lista, 2 predstavnika Ministarstva poljoprivrede, jednog predstavnika Hrvatske poljoprvredne komore i udruge Mladih poljoprivrednika. Uz njih tu su još i Vlatko Grgurić urednik HRT-ove emisije 'Plodovi zemlje'pobjednik prošlogodišnjeg izbora - OPG Umihana Šahdanović iz Istre. Leticija Hrenković istaknula je kako Ministarstvo puno ulaže u edukaciju poljoprivrednih proizvočađa na pripremi projekata za prijavu za dodjelu sredstava iz europskih fondova.