Pankrti otvaraju ovogodišnje 'Ljeto u MSU'

Muzej suvremene umjetnosti (MSU) i ovog će ljeta spojiti glazbu, suvremenu umjetnost i film. Četvrto izdanje 'Ljeta u MSU' večeras će na krovu tog zagrebačkog muzeja otvoriti slovenski punk bend Pankrti koji slavi četrdeset godina osnutka.

Tjedan dana nakon Pankrta, jedne od prvih punk grupa na ovim prostorima, nastupit će riječki "Jonathan", koji za sebe kažu da "nisu bend za raju"  i promovirat će svoj album "To Love" u cijelosti, dok je posljednja subota u lipnju, rezervirana za osječkog repera Kandžiju koji dolazi u pratnji "Golih žena". Srpanjski dio programa otvara subotnji koncert osebujnog crnogorskog glazbenika Ramba Amadeusa, a tjedan dana nakon njegovog koncerta, 8. srpnja, očekuje se koncert zagrebačkog "Detoura" kojega najavljuju kao dvosatno putovanje kroz opus dug deset godina u kojemu će sa svojim prijedlozima pjesama moći sudjelovati i publika. Krovna koncertna sezona MSU-a zatvara se 15. srpnja s posebnim gostom iznenađenja.

Uz šest koncerata u kinu Metropolis svake subote će se u dva večernja termina prikazivati po jedan odabrani film iz ovosezonskog ciklusa tog kina. Program "Best of Metropolis" najprije donosi dvije skandinavske humorne drame - finska "Povratak kući" Mike Kaurismakija i švedska "Raj na zemlji" Kaya Pollaka, a slijedi britanska humorna ljubavna drama "Ljubav i prijateljstvo" Whita Stillmana. Hrvatski ljubavni omnibus "Zbog tebe" Anđela Jurkasa prikazat će se 1. srpnja, francuska drama "Sve što dolazi" Mie Hansen-Love tjedan dana kasnije, a na kraju programa, 15. srpnja još jedan francuski film "Elle" Paula Verhoevena.

Ulaznica za koncert i film uključuje i posjet izložbi "Braco Dimitrijević retrospektiva", koja predstavlja najvažnije faze stvaralaštva jednog od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu. Djelo Brace Dimitrijevića i njegovo osmišljavanje pojma Posthistorija 1976. izravno su utjecali na dvije vodeće tendencije u suvremenom umjetničkom diskursu, od kritičkih praksi u javnim prostorima do intervencija u muzejskim kolekcijama. Njegova je retrospektivna izložba postavljena na dva kata MSU-a, gdje su mu izloženi radovi nastali od kraja šezdesetih do danas, od "Slučajnih prolaznika" do najnovijeg slikarskog ambijenta "Lascaux 3000".