Atraktivan Animafestov 'Animation goes MSU!'

Prvi natjecateljski program ovogodišnjeg Animafesta, "Animation goes MSU!", počinje u utorak, 23. svibnja na Medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) s projekcijama trokanalnih site-specific animiranih radova iz cijelog svijeta, odabranih na međunarodnom natječaju.

Svi oni koji će do 10. lipnja prolaziti najprometnijim novozagrebačkim ulicama kod MSU-a imat će priliku vidjeti dvadesetak radova po izboru više kustosice MSU Leile Topić i umjetničkog ravnatelja Animafesta Daniel Šuljić. Iako je većina radova uobičajeno apstraktna, među njih devetnaest iz dvanaest zemalja, mnoštvo je svakodnevnih inspiracija. Najboljem radu već tradicionalnog Animafestova "prologa na otvorenom" pripast će festivalska statua i samostalna trotjedna projekcija tijekom veljače i ožujka iduće godine.Tematski fokus Animafesta na odnos stripa i animacije


Od 5. do 10. lipnja Animafest u Zagreb donosi više od tristo filmova u natjecateljskim, tematskim i retrospektivnim programima, te brojna popratna događanja, izložbe, radionice, predavanja, znanstveni simpozij, prezentacije škola, predstavljanja knjiga, site-specific filmovi, projekcije na otvorenom.

Tematski program usmjeren na vezu stripa i animacije, dvaju medija koji su, unatoč razvoju 3D-a i VR-a u filmu, još uvijek dvodimenzionalni.


U središtu tog programa su adaptacije stripova u animirani film, među kojima i kultni "Fritz the Cat" Ralpha Bakshija prema stripu Roberta Crumba te tri programa raznolikih kratkometražnih animacija u izboru Amida Amidija, povjesničara animacije i pokretača i glavnog urednika portala Cartoon Brew, Jensa Meinrenkena, berlinskog kustosa i povjesničara umjetnosti, te umjetničkog ravnatelja Animafesta Daniela Šuljića.

Predstavit će se i izbor iz opusa domaćih strip autora koji su se uspješno okušali u mediju animacije, Ivane Guljašević, Darka Kreča, Milana Trenca, Dinka Kumanovića, Nedeljka Dragića, Krešimira Zimonića, Joška Marušića, Matije Pisačića, Irene Jukić Pranjić, Marka Dješke, Davida Lovrića i Danijela Žeželja. Program će zaokružiti izložba motion comicsa - suvremene stripovske forme koja se pojavila s razvojem interneta te se koristi elementima animacije, u Galeriji ULUPUH, organizirana u suradnji sa švicarskim festivalom stripa Fumetto.

S "Animafesta" najavljuju i prvi ovogodišnji Animafest Open Air - za subotu 27. svibnja u parku Zrinjevac, gdje će se prikazati jedan od najomiljenijih animiranih filmova proteklog desetljeća, "Perzepolis" francusko-iranske redateljice Marjane Satrapi, adaptacija njezina nagrađivanog grafičkog romana o životu građanske obitelji u okružju revolucionarnih i post-revolucionarnih zbivanja u Iranu te odrastanja i emigracije njihove kćeri.