Jubilarni 20. Festival alternativnog kazališnog izričaja FAKI

Festival alternativnog kazališnog izričaja FAKI, održati će se jubilarni 20. puta od 23. do 27. svibnja u prostorima bivše tvornice Medika. FAKI je kao festival alternativnog teatra, uličnog teatra, performansa, off i low budget teatra posljednjih godina postao centralno mjesto koje nudi pregled inovativne, kritičke i nezavisne, međunarodne izvedbene scene koju održavaju putujući umjetnici i družine, čije se estetike i poetike međusobno uspoređuju i nadograđuju, uspostavljajući tako nove izvedbene stilove i kriterije.

Program ovogodišnjeg 20. Faki festivala, kao i uvijek rezultat je  javnog poziva za sudjelovanje, a realizirati će ga 8 kazališnih grupa, kolektiva i umjetnika. Sudionici festivala iz Južnoafričke republike, Francuske, Velike Britanije, Hrvatske, Italije i  Njemačke koristit će postindustrijski prostor Autonomnog kulturnog centra za mjesto umjetničke koegzistencije, komunikacije, suradničke kreacije.

Ovogodišnja tema festivala, organski nastaje iz prethodnih Faki programa, posebno programa umjetnika u rezidenciji, s namjerom kontinuiranog osnaživanja  bogatstva zajednice, s ciljem omogućavanja eksperimentalne izvedbene prakse, kako bi kontinuirano  ponudila mjesto za inovativna istraživanja unutar dominantnih formi izvedbenih umjetnosti.

Cijeli program festivala je besplatan, budući da je namjera festivala povezivati transnacionalnu multidisciplinarnu umjetnost s lokalnom zajednicom. Cilj Faki festivala je doprinijeti širenju kritičkog mišljenja omogućavanjem polivalentnog umjetničkog programa kroz istraživanje i dekonstruiranje specifičnih individualnih odnosa i nastojanja, inkluzivnosti, dominantnosti i intimnosti, diferencijacije i svjesnosti, migracije i integracije, kontrasta pobune i prinudne dualnosti kulturalnih prijelomnih točaka.