Obitelj Vincek - tajna uspjeha je u ljubavi

Zagrebački slastičari Stjepan i Ankica Vincek ove godine slave 40 godina od otvaranja svoje prve slastičarnice. Kao i svaki početak, i njihov je bio težak, a s vremenom nisu prestajali s inovatinovšću i nizanjem novih proizvoda i receptura. Njihova najpoznatija slastica zagrebačka je kremšnita koju su sami osmislili i koja i dalje slovi kao najpopularniji zagrebački kolač.

Stjepan Vincek rodio se u Završju kod Varaždina prije 64 godine. U Zagreb dolazi 1973. sa željom da se zaposli u struci. Počinje raditi u slastičarnici Dušana Malbaše u Ilici 18, baš ondje gdje se danas nalazi mnogima omiljeni Vincek. U to je vrijeme upoznao i suprugu Ankicu, također slastičarku. Nakon tri i pol godine Stjepan je zaradio dovoljno novca da sa suprugom otvori vlastitu slastičarnicu u Zvonimirovoj ulici. Nazvali su je Vincek i otad je ona mnogobrojnim Zagrepčanima i njihovim gostima nezaobilazno mjesto za male slatke užitke. Tajna njihova uspjeha je ljubav, složni su oboje. Kad su otvorili prvu slastičarnicu, Stjepan je imao 23, a Ankica 21 godinu. Za razliku od njega, koji je rado dijelio recepte, Ankica ih je čuvala u tajnosti. 'Počeci su bili jako teški i požrtvovni. Tu je bilo mnogo odricanja, žrtve, upornog rada.', kaže Ankica Vincek.

Torta koju je Stjepan napravio bila je tolika da se od nje moglo najesti 1500 ljudi, a upravo su u Vinceku prvi ponudili zagrebačku kremšnitu obogaćenu tučenim slatkim vrhnjem i kvalitetnom čokoladom. 'Cilj nam je bio kvalitetom i kvalitetnim radom dokazati da smo dobri. Gotovo se svaki dan morate  dokazivati svakoj mušteriji, svakom gostu. I pokazati da ste kvalitetni.', ističe Stjepan Vincek. Bračni par Vincek s vremenom je otvorio u Zagrebu šest slastičarnica u kojima zapošljavaju više od sto ljudi. Mogu se pohvaliti s više od 100 vrsta kolača, a dnevno ih posjećuje od tri do pet tisuća gostiju.