'Filozof iz štale' otvara Tjedan turskog filma

Komedijom 'Filozof iz štale' Mufita Cana Sacintija u zagrebačkom kinu Europa otvara se Tjedan turskog filma, u okviru kojega će se do 28. svibnja prikazati trinaest odabranih dugometražnih filmova turske kinematografije.

'Filozof iz štale'
suvremena je priča o sukobu gradskog i seoskog načina života, u čijem je središtu zanesenjak koji moderan gradski život mijenja životom na selu, a mir mu remeti bogati poslovni čovjek koji ga nagovara da mu proda zemljište. Borba za egzistenciju čovjeka koji je, nakon što ostane bez posla, spreman na sve, tema je 'Divnog života' Yilmaza Erdogana, ali i nešto starijeg filma 'Aga bez novca!' Neslija Colgecenoa iz 1985. godine, o čovjeku koji odlazi sa sela kako bi sreću pronašao u gradu.

'Život prema Nadide' Cagana Irmaka komična je priča o ženi koja nakon smrti supruga kreće u potragu za novim smislom života, a 'Džem od smokvi' Aytaca Agirlara prati pomalo depresivnog scenarista koji za život zarađuje pisanjem televizijskih skečeva, a želi se dokazati na filmu. Prikazat će se i romantična komedija 'Ne pričaj dok se ne udaš' Kivanca Barionua o tridesetogodišnjakinji koju obitelj nagovara da se napokon uda, dok animirani film 'Zli mačak Serafettin' Ayce Unal i Mehmeta Kurtulusa prati pripreme galeba i štakora za nezaboravni tulum čiji je domaćin divlji i napaljeni mačak Sero. U programu je i jedan stariji film, 'Ptice u tuđini' Halita Refigiza iz 1964. godine o obitelji koja zbog boljeg života s jugoistoka Turske seli u Istanbul. Riječ je o adaptaciji romana jednog od najpoznatijih turskih pisaca, Orhana Kemala i jednom od najznačajnijih filmova u povijesti turske kinematografije na temu migracije.

U tursko-bosanskoj koprodukciji snimljen je film 'Bilo jednom u Anadoliji' Nurija Bilgea Ceylana, kriminalistička drama koja tijekom jedne noći prati šaroliku skupinu ljudi, policijske službenike, liječnike, tužitelja, grobare, te dva brata osumnjičena za ubojstvo. Prikazat će se i dvije drame 'Pitaj svoje srce' Yusufa Kurcenlija, koji propituje može li razlika u vjeri stati na put nevinoj ljubavi, te 'Moj dragi brat' Ertema Egilmeza iz 1973. o teškom životu jednog dječaka i njegova brata. Posljednji film u okviru Tjedna je triler drama 'Bandit' Yavuza Turgula, o čovjeku koji nakon 35 godina izlazi iz zatvora, vraća se kući i shvaća koliko se svijet dramatično promijenio.

Tijekom vikenda, u subotu 27. i nedjelju 28. svibnja, za djecu će se prikazati film iznenađenja, a nakon projekcije organizirat će se radionica za izradu darova. Tjedan turskog filma organizira Hrvatsko-turska udruga prijateljstva u suradnji s Institutom Yunus Emre u Zagrebu. Ulaz na sve projekcije je besplatan.