Preminuo Roger Moore, slavni agent 007

Britanski glumac Sir Roger Moore, najpoznatiji po ulozi Jamesa Bonda, umro je u 89. godini, objavila je njegova obitelj.

'Teška srca moramo s vama podijeliti tešku i ružnu vijest, da je naš otac, Sir Roger Moore, danas preminuo. Očajni smo', stoji u priopćenju na službenom Twitter profilu slavnoga glumca, koje su tamo postavila njegova djeca - Deborah Moore, Geoffrey Robert Moore i Christian Moore.

Nakon njihove izjave uslijedilo je službeno priopćenje za sve medije o smrti jednog od najpoznatijih Jamesa Bondova svih vremena. Sir Moore j preminuo u Švicarskoj, nakon kratke borbe s rakom.

Rođen je u Londonu kao sin policajca i kućanice. Za vrijeme Drugog svjetskog rata evakuiran je u Devon gdje pohađa školu, a potom sveučilište u Durhamu na sjeveru Engleske. U vojsci je je dostigao čin kapetana, te je služeći u Royal Army Service Corps, zapovijedao manjom bazom u Zapadnoj Njemačkoj.Prve filmske uloge počeo je dobivati j1940-ih godina, a radio je i kao fotomodel te glumac na televiziji. Prvi veliki uspjeh postiže serijama Ivanhoe (1985. - 1859.), The Alaskans (1959.-1960.) i Maverick (1959.-1961.). Svjetsku slavu postiže ulogom pustolova Simona Templara, lika iz serijala 'Svetac', jednog od najdugovječnijih na britanskoj televiziji.  

Bio je prvi izbor Iana Fleminga, autora Jamesa Bonda, da tajnog agenta 007 utjelovi u prvim ekranizacijama. Moore je bio rekorder Bonda, glumeći u sedam filmova serijala u rasponu od 12 godina. Prvi put Bonda je odigrao u filmu 'Živi i pusti umrijeti' 1973. godine. Uslijedili su filmovi 'Čovjek sa zlatnim pištoljem, 'Špijun koji me volio', 'Operacija Svemir', 'Samo za tvoje oči,' 'Octopussy' i 'Pogled na ubojstvo'. 

Posljednjih godina bavio se humanitarnim radom, bio je i UNICEF-ov ambasador. Moore iz četiri braka ima troje djece, a s Kristinom Tholstrup vjenčao se 2002. godine.