Austrijski pisac Gauss u šetnji Zagrebom predstavio knjigu

Austrijski pisac i intelektualac Karl-Markus Gauss, ugledni esejist i kritičar i čest zagrebački gost, zanimanje za glavni grad Hrvatske pretočio je u knjigu "Oči Zagreba" upravo objavljenu u izdanju Frakture, a svoj pogled na povijest i kulturu grada u koji se i sam zaljubio, taj je poznavatelj srednje Europe predstavio u utorak nekonvencionalnom šetnjom gradom na kojoj je ponudio drugačiji pogled na njegovu povijest i običaje.

Na početnoj točki šetnje Zagrebom na kojoj su njegovi stanovnici u ulozi turista dok je stranac u ulozi vodiča uvodno je u atriju Muzeja za umjetnost i obrt govorio glavni urednik Frakture Seid Serdarević. Istaknuo je kako je riječ o knjizi-eseju vjerojatno najboljeg poznavatelja srednje Europe, autora u čijem su središtu interesa mjesta i ljudi.


"Suvremeni skitnica" Gauss Zagreb je posjećivao više puta, o njemu je saznavao iz knjiga, šetao njime bez cilja, informirao se kod prijatelja, bilježio, te se u njega zaljubio. Posljedica svih tih njegovih 'lutanja' je knjiga "Oči Zagreba", najavljena kao esej o esenciji Zagreba u kojemu se prelamaju i spajaju njegova prošlost i suvremenost, rekao je.

Trojezično hrvatsko-njemačko-englesko izdanje čiji hrvatski prijevod potpisuje Milan Soklić, a engleski Andy Jelčić, Gauss je predstavioi na nekonvencionalan način šetnjom Zagrebom na kojoj je pokazao pogled na grad, njegovu povijest i kulturu i život njegovih stanovnika, od onih davnih do onih sadašnjih. Gauss je istaknuo da je Zagreb prvi puta posjetio 1986., "kao ambasador Miroslava Krleže na njemačkom govornom području".