OPG Kovač: Inovacijama i marljivim radom do uspjeha

Četvrtu godinu u nizu Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, uz podršku Hrvatske radio televizije i Hrvatske zajednice županija provode projekt 'Zlata vrijedan' - izbor najboljih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u Hrvatskoj.

Predstavljamo OPG Kovač iz Jaškova u Karlovačkoj županiji. Obitelj Kovač oduvijek se bavila poljoprivredom, no poljoprivredom kako se nekada bavilo u karlovačkom kraju - imali su zemlje, nekoliko krava, nekoliko svinja, sijala se pšenica, kukuruz i tako preživljavalo.

I tako sve do jedne nezgode koja se mladom vlasniku Tomislavu kovaču dogodila prije desetak godina: 'Doživio sam nesreću na jednom automobilskom natjecanju. Bio sam gotovo 9 sati u komi. Kada sam se oporavio, došao sam kući i jednostavno sam rekao ajmo zasaditi orahe. Svi su me čudno gledali. No ja sam bio odlučan, čak sam otišao i u Francusku na jedno imanje da vidim kako oni tamo rade. Tamo sam vidio da se od toga može dobro živjeti.' Prvi nasad bio mu je 300 komada i tako su sadili iz godine u godinu i došli do 8 hektara nasada. Supruga Snježana zadužena je za marketing i prodaju.

Pogram ruralnog razvoja došao im je kao naručen. Aplicirali su i prošli na natječaju. Za više od milijun kuna kupili su strojeve za preradu oraha ali i uveli nove kulture – bundevu golicu. Posijali su je više od 20 hektara. A rezultatima su prezadovoljni. Kovači su tako s prvim karlovačkim bučinim uljem i košticama zaokružili svoju proizvodnju. Kažu, u svojim proizvodima, imanju i na zemlji pronašli su svoj smisao. I za deset godina se vide upravo tu gdje su i sada, možda s još jednim ili dva radnika, tek toliko da rasterete obitelj.  'Jako sam zadovoljna i svima bih preporučila da se bave sličnim poslom. Nema ništa ljepše od života u prirodi i i kada možeš sam sebi organizirati vrijeme i živjeti kako te priroda vodi', rekla je Snježana.