Odlaskom u prirodu obilježite Europski dan parkova

24. svibnja obilježava se Europski dan parkova. Inicijativa je pokrenuta 1999. godine od strane EUROPARC Federacije kako bi se proslavio dan zaštićenih područja u Europi.

Osmišljen je za podizanje javne svijesti o važnosti zaštićenih područja.  Sva zaštićena područja u cijeloj Europi su pozvana da se pridruže obilježavanju tog dana i da u tu svrhu osmisle prigodne programe. Petra Boić Petrač,voditeljica odjela komunikacija u WWF Adria pozvala je sve građane da posjete neka od zaštićenih područja, ali istaknula kako bismo svi trebali što više vremena provoditi na svježem zraku, na otvorenom, u parkovima, šumama i livadama.
Obilježavanju ovog dana pridružio se i Park prirode Medvednica u sklopu manifestacije Tjedan hrvatskih parkova. Tako će ovoga vikenda na Medvedgradu biti otvorena izložba 'Zakaj Prigorci voziju ladice?' Nastala je u suradnji Muzeja Prigorja i Javne ustanove 'Park prirode Medvednica' kojom se predstavlja kulturna baština istočnog dijela Medvednice tj. Sesvetskog prigorja. Izložbom je prikazana tradicionalna prigorska svadba sa svim negdašnjim običajima i ritualima te se kroz cijeli tijek izložbe provlači usporedba s današnjom svadbom.

I Park prirode Kopački rit pridružio se obilježavnju Europskog dana parkova. Svim posjetiteljima omogućena je besplatna vožnja vlakićem kao i dodatna edukacija o ostalim zaštićenim područjima. Ove godine park će obilježiti 50 godina od kada je područje Kopačkog rita zaštićeno.