Ulicama Kuala Lumpura

Pričom o Kuala Lumpuru naš novinar Ivica Grudiček završava trilogiju reportaža koje je snimio u jugoistočnoj Aziji. Posjetio je malezijski otok Langkawi, financijsku prijestolnicu Singapur i glavni grad Malezije.

Za šezdesetak kuna prevalite gotovo četristo kilometara - autobusom od Singapura do glavnog grada Malezije. Naravno - uz česte i obilne kiše.
Većina stanovnika ovaj grad zove jednostavno - KL. Kuala Lumpur znači - Blatnjavo Ušće. Miješaju se tu brojne kulture, kao doduše i u čitavoj jugoistočnoj Aziji. Košnica je to od gotovo dva milijuna ljudi izrasla na prirodnim bogatstvima - palminom ulju, kositru i nafti. Grad je diljem svijeta poznat po tornjevima blizancima Petronas. Od otvorenja, krajem dvadesetog stoljeća izgrađeni su da - zadive. Simbol su bogatstva Malezijske nacionalne naftne kompanije, visoki 450 metara. Temelji su ukopani čak 150 metara u zemlju, danonoćno su ih gradili tri pune godine.

U podnožju je trgovački centar, tornjevi se uzdižu na osamdeset i osam katova, a za turiste je otvoren most te razgledni kat na vrhu. Cijena ture je 140 kuna, uz vodiča. Čeka se i po nekoliko sati na red, ali se isplati. Nakon vožnje liftom dolazite do - mosta. I to donje platforme, jer je gornja rezervirana za zaposlenike kojih je više od četiri tisuće. Pogled je fantastičan, točno deset minuta traje razgledavanje i nastavlja se prema vrhu. Tu je smješten viewer deck, tek se tu primijeti da je grad ogroman.

Uz javni prijevoz koji je točan i čist u Kuala Lumpuru je najlakše od točke do točke - Uberom. Vozači su pristojni, cijena za polu satnu vožnju iznosi pedesetak kuna, što nije jeftino, ali nije ni skupo jer je lako zalutati. Batu Caves -  iliti Batu špilje. Hinduističko je to svetište unutar planine, sa statuom Boga rata na samom ulazu. No ono što zastrašuje su stepenice - nekoliko stotina njih. Strme su i skliske pa je oprez nužan. S vrha se pruža nešto prizemniji pogled na grad nego s Petronasa, no - zapanjujuć. Interijer je ogroman, vapnenačke špilje su lokalni hinduisti kroz godine pretvorili u svoje hramove. Sparina je poprilična, kiše česte a osim što morate paziti da ne padnete na mokrom terenu, čuvajte stvari i od brojnih majmunčića. Preslatki su, ali i poprilični kleptomani. Kipovi Bogova su - vedri, šareni i drugačiji. Okruženi toplim koloritom. Tu lošoj vibri - nema mjesta.

Red atrakcija, red kulture, red kupovine - sve se to u jednom danu doživi u Kuala Lumpuru. Kineska četvrt u ulici Petaling je jedna velika tržnica. Svi koji vole kupnju uz obavezno cjenkanje - dođu na svoje.  Torbe, satovi, novčanici, odjeća - horda prodavača je poprilično uporna. Ako imate energiju za cjenkanje - možete proći i osamdeset posto jeftinije. Ako vas živciraju pristojno ih ignorirajte te prepustite  mirisima i zvucima. 

I to je samo djelić dogodovština iz Kuala Lumpura - metropole koja živi poput najskupljih svjetskih destinacija, samo, barem je to moj dojam - jeftinije. Pa uz razumno trošenje i dobar plan u tjedan dana možete mnogo toga vidjeti i doživjeti. I što je najvažnije - napuniti se pozitivnom energijom.