'Od amfore do terana'

'Od amfore do terana' naziv je izložbe u umaškom Gradskom muzeju na kojoj je predstavljena povijest vinarstva i vinogradarstva na tom području. Na tri su kata izloženi brojni eksponati i dokumenti, od rimskih ostataka do proizvoda današnjih vinara.

Na ideju o izložbi u muzeju su došli zbog brojnih antičkih ostataka amfora i čaša. 'Većina ljudi ne zna da antički vinari nisu bili dobri podrumari. Zbog toga su miješali vina sa začinima. Sladili su vino ili su stavljali papar. To se vino moralo popiti unutar godinu dana.', objašnjava Biljana Bojić, v.d. ravnateljice Muzeja grada Umaga. Kroz povijest, seljaci s umaštine proizvodili su grožđe i vino, ali su ga sami rjetko pili. Nakon mukotrpnog posla, za njih je bio dobar i vinski ocat, kvasina. 'Poljoprivredna proizvodnja u Istri nikad nije bila velika. Uvijek je nedostajalo vode. Jedini proizvod koji je mogao donijeti novac u obitelj bilo je vino i grožđe.', ističe profesor povijesti Dean Brhan. Mnoge drevne sorte grožđa uništila je krajem 19.stoljeća peronospora. No, umaština se oporavila. Bila je u vrhu proizvodnje vina u Jugoslaviji.