'Za dobar sir potrebno je mlijeko i puno ljubavi'

Na OPG-u Mije Pranjića iz Drenovaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji uz njega i suprugu radi i njihovo petero djece. Godišnje proizvedu između četiri i pet tona sira. No bez ljubavi prema poljoprivredi i životu na selu, nema ni uspjeha, kažu.

Sa svojih plodnih oranica poljoprivrednik Mijo Pranjić iz Drenovaca skida prve otkose talijanskog ljulja. Godišnja je to hrana za njegove muzne krave. Za prehranu goveda danas Pranjići obrađuju 40 hektara što vlastite, što zemlje u najmu. Uzgajaju kukuruz, soju, ječam, zob i travne smjese. Stočarstvom se Miji Pranjić bavi 14 godina, a posao je preuzeo od  oca. Iako je po zanimaju vozač i kamionom je obišao cijelu Europu njegovo putovanje završilo je u rodnome selu  na obiteljskom OPG-u.

Proizvoditi hranu, biti u svojemu dvorištu i još pritom zarađivati, kaže, veliki je uspjeh. Iako je posao pod vedrim nebom jako težak i nepredvidljiv, nikada nije požalio svoju odluku. 'Kad vidite rezultate svoga rada, budete zadovoljni. Sve kreće s proizvodnjom hrane za stoku. Sve to vodi prema konačnom proizvodu – siru. A kad imate zadovoljne kupce koji se iznova vraćaju, to je dovoljan motiv.', kaže Mijo. Pranjići imaju 80 krava od čega muznih 30. Za njih se brine supruga Anja čiji radni dan počinje i završava u staji. Nema u ovom poslu ni slobodnih popodneva ni slobodnih dana. No kad postoji ljubav prema poslu, ništa nije teško.

Njihove kravice dnevno daju i do 600 litara mlijeka. Veliki dio predaju mljekari, a od preostalog mlijeka rade izvrsne sireve. 'Ja sad isključivo radim kuhani sir. Dimljeni i nedimljeni sa začinima i bez začina.', objašnjava Anja. U poslu im pomažu njihovo petero djece - Ana, Mia, Mihael, David i Antonio. Ana ima samo 4 godine a već je prava farmerica. Antonio je od zore u traktoru. Iako posla ima preko glave i ne stigne s društvo na nogomet on se ne žali. Želja im je obiteljski posao proširti i izgraditi siranu i kušaonicu sira. Jer iako ne prodaju na tržnicama, njihov sir jako je tražen i sve rasprodaju na kućnome pragu. Siranu su izgradili vlastitim sredstvima, bez kredita. A nadaju se da će je sljedeće godine u potpunosti opremiti. Iako na ovoj farmi posao gotovo nikada ne prestaje svi su sretni i zadovoljni. Zato su im i sirevi tako ukusni i posebni. Oni vole reći da imaju samo dva sastojka - mlijeko i njihovu ljubav.