Je li hrana nastala u umjetnom okruženju hrana budućnosti?

Ukusno i isplativo meso, voće i povrće iz laboratorija moglo bi postati stvarnost u ne tako dalekoj budućnosti. Nekoliko skupina znanstvenika radi na razvoju takozvane kultivirane hrane, bez antibiotika, pesticida i herbicida.

Na okomito postavljenim policama, bez zemlje i sunca, biljke uzgajaju novi američki poljoprivredni pioniri.  U laboratoriju Aerofarme sve buja i raste s mnogo manje energije nego što je uobičajeno. Ono što klasični poljoprivrednik uzgoji na 130 jutara, oni mogu na jednom. I sve to bez pesticida i herbicida, s 95 posto manje vode i 60 posto manje gnojiva. 'Biljke rastu na tkanini koja drži sjemenke. Ispod tkanine su prskalice koje u obliku maglice izbacuju hranjive tvari. Tako biljke dobivaju hranu.', objašnjava David Rosenberg, direktor Aerofarme.

Iako ne trebaju sunce, biljke ne mogu bez svjetlosnog spektra. Fotosinteza se potiče s pomoću posebnih LED svjetiljki. Rasvjeta je ujedno najveći trošak pri ovakvom kontroliranom uzgoju. Na drugom kraju svijeta, u Maastrichtu, drugi eksperiment - s uzgojem mesa. Profesor fiziologije Mark Post tvrdi da će za 50 do 100 godina ubijanje životinja radi ljudske prehrane biti prošlost. Ovaj znanstvenik u svom laboratoriju uzgaja meso iz matičnih stanica i predviđa da će potrošači za tri do četiri godine u restoranima moći kupiti i konzumirati meso iz laboratorija. Razvija učinkovitiji sustav, za koji će, kaže, trebati manje novca i ubijenih životinja. 'Bit će protivljenja i pitanja hoće li meso biti jednakog okusa, kakva je nutritivna vrijednost, hoće li jednako djelovati na zdravlje? Vjerujem da hoće, s obzirom na to da stvaramo potpuno identično tkivo, ali to još moramo pokazati i dokazati.', ističe profesor Post. Daleko smo još od kontroliranog uzgoja mesa. Prije proizvodnje potrebno je dobiti dozvole mjerodavnih tijela, a i potrošači su prilično sumnjičavi.  Uskoro bi se hamburger uzgojen iz matičnih stanica mogao naći i na jelovnicima restorana, poslužen sa salatom iz laboratorija. Zahvaljujući znanosti, ljudska prehrana mogla bi se iz temelja promijeniti, barem što se razvijenog dijela svijeta tiče.