Počela sezona dobrih festivala

Glazbeni kritičar Dubravko Jagatić i ovog je petka najavio brojne festivale, koncerte i dobre provode.

Petak 26. svibnja


King Ayisoba


Jučer je u Umagu počeo Sea Star festival a večeras jedan prilično izvan serijski koncert u Zagrebu. U klub Močvari dolazi jedna od trenutno najvećih afričkih zvijezda i trenutno najveća Ugandska zvijezda King Ayisoba. Dolazi promovirati novi, peti studijski album '1000 Can Die' kojeg je objavila diskografska kuća Glitterbeat records. Riječ je doista o jednom izuzetno kvalitetnom izvođaču čiji nastup nikako ne bi trebalo propustiti. Naročito ne oni koji vole afričke ritmove i energiju njihove glazbe koju će sigurno pružiti ova velika afrička zvijezda večeras u Močvari.


Subota 27. svibnja


Mother's Cake


Sutra imamo priliku upoznati se sa jednom odličnom austrijskim grupom koja je toliko dobra da su 2015. rasprodali 12 koncerata po Australiji. Oni se zovu Mather's Cake i sviraju neku mješavinu stoner rocka, funka i noisea a 2013. godine su dobili i nagradu za najbolji bend godine u Austriji. Dolaze u sklopu promocije posljednjeg studijskog albuma 'No Rhyme No Reason' a oni koji su ih imali prilike gledati uživo kažu da rasturaju na koncertima. Kao što sam već više puta spominjao a valja ponoviti, više nije važno je li bend iz Amerike, Engleske, Grčke ili Poljske ako dobro zvuči a Mother's Cake zvuče odlično pa vjerujem da ih svakako valja pogledati uživo. Svakako moram spomenuti da će prije njih nastupiti odlična bjelovarska grupa Them Moose Rush koju ćemo ove godine gledati i na INmusic festivalu do kojeg je ostalo malo manje od mjesec dana. Počinje 19. Lipnja.

Pavel
Također sutra ali u Tvornici kulture četvrti studijski album 'Družba krivih odluka' promovira grupa Pavel. Album su već predstavili sa četiri singla među kojima i aktualni 'Lažu devedesete' za koji su i snimili spot koji upravo gledamo u podlozi. Aljoša Šerić i njegovo društvo jako se veseli tom nastupu u Tvornici u kojoj su posljednji put nastupili prije tri godine. Koliko znam i neki gosti se spominju ali to ostavljamo za iznenađenje publici koja će uživati na koncertu. 


Sutra počinje i nova koncertna sezona na Tvrđavi sveti Mihovil u Šibeniku koju otvara grupa S.A.R.S. uz podršku J.R.Augusta a već dva tjedna kasnije 11. Lipnja Stereo MC's. 

Četvrtak 1. lipnja


Dva festivala


U četvrtak počinju dva festivala. U kampu Veli Jože u Umagu se petu godinu za redom održava festival Indirekt. Festival koji se naziva i svjetionikom nezavisne umjetnosti a posebno su ponosni na brisanje granica između izvođača i publike. Da ne nabrajam sve izvođače reći ću samo da svi koji su bili na festivalu Indirekt hvale upravo tu specifičnu atmosferu festivala koji se održava od 1. do 4. lipnja kao i odličan izbor manje poznatih ali odličnih bendova a ove će godine nastupiti izvođači iz Hrvatske, Austrije, Srbije, Italije, Slovenije, Australije, Rusije i Bosne i Hercegovine. U četvrtak počinje i Urban Fest Osijek poznatiji pod nadimkom UFO. I ove godine niz dobar provod uz bendove kao što su Kawasaki 3P, Jonathan, Kojoti, Straight Mickey and the Boyz, Krankšvester, Sleepyheads, Baden Baden itd. Ukratko, slijedeći vikend je tulum u Osijeku.