OPG Krog iz Gornje Pačetine uzgaja patke

Četvrtu godinu zaredom Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, uz podršku Hrvatske radio televizije i Hrvatske zajednice županija provode projekt „Zlata vrijedan" - izbor najboljih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u Hrvatskoj. Žiri je imao težak zadatak - izabrati predstavnika za svaku županiju .

U ponedjeljak smo u Dobrom jutru, na HRT-u  i u Večernjem listu krenuli s predstavljanjem kandidata.  Natječu se 21 OPG(a) - predstavnici svake od županija (21 županija plus grad Zagreb) +  3 kandidata koji se natječu za nagradu „Mlada nada" (mladi poljoprivrednik).  Narednih tjedana upoznat ćemo 24 obiteljska poljoprivredna gospodarstva.Danas vam predstavljamo OPG iz Gornje Pačetine kraj Krapine predstavljamo obitelj Marija Kroga. Na OPG-u kraj Krapine uzgaja, a što drugo nego - patke.

Krog postoji četiri godine. Marijo se posvetio uzgoju pataka na tradicionalan način, po uzoru na staro zagorsko dvorište. Patke većinu svog života provode na otvorenom, kljucajući crviće, ploveći u jezeru i obližnjem potoku. Meso peradi koja se slobodno kreće ima okus koji grumani cijene, a oni pak patke iz Pačetine mogu nabaviti u lancu trgovina zagorske mini-mljekare i na kućnom pragu.Mario nije običan farmer, nekoć se bavio snimanjem i režiranjem, producirao je amaterske filmove, čak namjeravao osnovati televiziju. Sreću i karijeru pronašao je u poljorpivredi, a film je ostao hobi, pa je snimio film o pačiću Vilimu. Odnedavno se Mario počeo baviti i uzgojem koza, proizvodnjom sira i prodajom kozjeg mlijeka. U staji je zasad desetak koza, a uskoro bi mogao nastati i novi lik Marijevih filmova.