Kako sačuvati povijesne spise za budućnost

Upoznajte restaruratore papira. Dolazak na posao za Marijanu I Martinu, ali i sve njihove kolege iz središnjeg laboratorija za konzervaciju i restaruraciju u Hrvatskom državnom arhivu, pravo je uranjanje u prošlost. Točnije sve ono što je u povijesti zabilježeno na papiru ili na neki drugi opipljiv način ovdje se može sačuvati od propadanja.

Za obnovu nečega toliko starog i vrijednog potrebno je dobro proučiti  i zapisati svaki važan podatak o predmetu - od dimenzija, do vrste papira i pisma. A da ne bi nešto propostili predmet se fotografira u stanju u kojem je zaprimljen. Sva ta dokumentacija i fotodokumentacija prvi je korak, a onda slijedi predani rad na obnovi.

Zbog kiselina u papiru koje nastaju u proizvodnom procesu ili tijekom vremena, nužno zaustaviti njihovo štetno djelovanje. Za stabilizaciju papira koriste se posebna ljepila koja usporavaju proces propadanja. Kada je sve lijepo obnovljeno i posloženo za knjige je još nužno da dobiju čvrsti uvez u knjigovežnici.Svaki predmet koji je ovdje došao dobije na kraju i posebnu zaštitnu ambalažu - tako da im zub vremena dugo dugo neće nauditi. Cijela obnova može trajati tek nekoliko dana, ali i čak nekoliko mjeseci, naravno ovisno o kolikom se oštećenju radi, ili kod knjiga o njihvoj debljini. No za ovaj tim "čuvara papira" ništa nije teško.

Često ljudi ni ne znaju da njihovo zanimanje restauratora i konzervatora papira uopće postoji. Pa iako zvuči, i jeste ozbiljno zanimanje, mi možemo reći da je društvo ovdje daleko od uštogljenog i konzervativnog. Veseli su i zabavni, a na kraju smo zaključili, možda pomalo i subjektivno, da je njihov posao zapravo jedan od rijetkih potpuno oslobođen stresa. Možda razlog leži u tome što je njihov posao vezan uz očuvanje prošlosti, pa izbjegavaju ući u kolotečinu modernog doba.