OPG Korpar generacijama uzgaja povrće

Pripremate li ovih dana svježu salatu, kelj, brokulu, poriluk ili korabicu, vaše povrće možda dolazi iz mjesta Greda u općini Maruševec. Tamošnje obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Korpar među rijetkima je koje nastavlja stoljetnu tradiciju uzgoja povrća u tom tradicionalno poljoprivrednom kraju.

Na istome mjestu na kojemu su se njihovi pradjedovi i prabake bavili poljoprivredom, obitelj Korpar stvorila je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u pravom smislu riječi. U njemu rade svi - od najmlađih Martina i Emila do pokretača cijele priče -  bake Branke i djeda Pavla.

Kad su se nakon uzgoja kravica, sadnje krumpira i zelja 80-ih okrenuli povrtlarstvu, trebalo se upoznati s ponudom, postići kakvoću, stvoriti tržište. Danas su uhodani, rade punom parom. Na četiri i pol hektara zemlje sadi se povrće, na još dva i pol hektara žitarice, isključivo radi plodoreda. Pri uzgoju povrća zaokružuju cijeli ciklus, od sijanja koje počinje u siječnju do prodaje u svibnju. Vrhunac su ljetni mjeseci - lipanj i srpanj kad su doslovno stalno na zemlji.

Svi rade sve, uskaču gdje treba, , danas je traktor preuzeo Pavao. Od prvog je dana vrijedna članica OPG-a snaha Kristina. Učenik četvrtog razreda Martin, baš kao i osmaš Emil, rado pomaže roditeljima. I za četverogodišnju Leonu pješčanik i zelenilo obiteljskog gospodarstva prirodno je okruženje. A doista je čaroban plodni kraj podno Ivanščice. Salata bujnih listova spremna je za kupce. Emil je oprezno slaže u kutije. Pitamo li ga bi li se, kad odraste, bavio time. Dok siju, sade, beru i prodaju zdravo povrće, na najljepši način oplođuju naslijeđe svoga kraja.