Savršene boje za različite prigode

U Zagrebu gostuje poznati modni stilist David Zyla koji se godinama bavi proučavanjem boja i njihovim utjecajem na izgled i dojam koji ostavljamo.

Ako boja koju odaberemo u odjeći ističe ljepotu i svježinu našeg tena ili boju očiju, i mi ćemo izgledati mlađe i svježije. David Zyla radi s klijentima pomažući im da otkriju boje koje savšeno pristaju upravo njima i tako izrađuje 'custom made' paletu koju osoba može ponijeti sa sobom kad ide u kupnju i odabire odjeću. Gostovao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gdje je voditeljima preporučio koje boje trebaju nositi.

Boja kravate koju odaberete šalje specifične signale, tvrdi njujorški stilist i autor knjige 'Colour your style' te poručuje da ćete uspješnije prenijeti poruku ako u svakoj situaciji znate odabrati prikladnu boju. Crnu sigurno nećete nositi svakodnevno na poslovnom sastanku, no ako je odaberete za cocktail party ili za svečaniju večeru odavat ćete sofisticiran dojam, tvrdi Zyla te upozorava: 'crna boja može odavati poruku arogantne osobe ili osobe koja je previše pozornosti posvetila uređivanju' u brojnim situacijama. 'Nemojte je odabrati ako ste jedan od 'mladića' u usponu', savjetuje Zyla te sugerira odabir sivih tonova u koji vam omogućuju da izgledate sofisticirano, ali ne i pretenciozno: 'Siva je u trendu i može biti vrlo moderna. Kombinirajte je s košuljom pastelnog tona'.

Zelena boja signalizira više stvari, od svojevrsnog preporoda do boje novca, no za radno mjesto može biti prenapadna. Tradicionalna boja kravate u brojnim je zemljama, primjerice u Engleskoj - žuta i šalje poruku sigurnosti i vitalnosti. Često je nose studenti, jer simbolizira sunce, a brojni muškarci biraju je jer simbolizira optimizam i šalje poruku pozitivnog stajališta prema životu. No kod žute treba pripaziti. U Indiji žute kravate nose trgovci, a u Kini se nosi za vrijeme razdoblja žalovanja. Stil sportske elegancije 'voli' zemljane tonove, pa se kravata u neutralnim prirodnim bojama preporučuje osobama poput prodavača, učitelja i radnika u uslužnim djelatnostima.

A ukoliko strahujete da ćete bojom kravate poslati pogrešnu poruku, odaberite - plavu. U gotovo svim prilikama. Plava kravata uvijek je dobra investicija jer ljude asocira na nebo i more te ima umirujući učinak, tvrdi David Zyla.