U Makarskoj kreće 4. izdanje DokuMa Film Festivala

Četvrto izdanje međunarodnog DokuMa Film Festivala na kojem će biti prikazano tridesetak dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta, otvara se 30. svibnja u Makarskoj projekcijom filma Pošast iz Španjolske, ovogodišnje zemlje partnera tog festivala.

DokuMa Film Festival održava se od 30. svibnja do 3. lipnja u Makarskoj, a uz tradicionalne programe Dugi Hit Film, konkurenciju kratkometražnih filmova Mali Garmaz i filmova Zemlje partnera, u sklopu Crossborder programa koji već četiri godine ugošćuje studente iz regije bit će prikazani i studentski filmovi iz Europske unije. 'Želimo napraviti platformu za natjecateljski program isključivo studentskih filmova jer smo primijetili da se jako velik broj radova koji se prijavi za Mali Garmaz u pravilu ne može natjecati u istom rangu s onih 10 posto filmova najviše produkcije koji su rađeni u profesionalnim, a ne u studentskim uvjetima', istaknuo je za Hinu direktor festivala Jadran Puharić. 'Shvatili smo da taj veliki fond filmova treba iskoristiti jer među njima ima jako dobrih dokumentaraca', dodaje.

Festival se otvaraprojekcijom španjolskog dokumentarca Pošast (La Plaga, 2013.) na glavnom makarskom trgu. Španjolska je ovogodišnja Zemlja partner festivala, pa će se u njegovih pet dana moći pogledati niz dokumentaraca iz te države, kao i izložba sakralno-procesijskog kiparstva španjolskog baroka.
U Makarsku će iz Španjolske stići i profesorica i redateljica Natalia Marin Sancho s dokumentarnog odjela madridskog ECAM-a, prestižne filmske institucije, koja će tijekom festivala održati radionicu za devet studenata filmskih akademija iz regije.

U sklopu kratkometražnog programa bit će prikazano devet dokumentaraca s tri kontinenta koji se natječu za nagradu Mali Garmaz, a pobjednika će odabrati međunarodni žiri koji se sastoji od bosansko-hercegovačkog glumca Enesa Bešlagića, hrvatskog redatelja Danila Šerbedžije i slovenskog direktora fotografije Aleša Belaka. U ovogodišnjoj konkurenciji nalaze se filmovi čijim se zajedničkim nazivnikom može uzeti približavanje ljudskih sudbina, od proizvodnje odjeće u Bangladešu, susreta umirovljenika s novim tehnologijama, moskovskog dječaka koji visi sa zgrada i drugih priča, priopćio je festival. U programu Dugi hit film bit će prikazane Babuške Černobila, film o zajednici žena koja prkosi životu na jednom od najtoksičnijih područja na zemlji, Anđeo Nanjinga, dokumentarac o mostu u Kini koji je najučestalije mjesto na svijetu za samoubojstva, te Najbolje i najljepše stvari, priču o veseloj, gotovo slijepoj djevojci koja pati od niza duševnih bolesti, no pronalazi humor u svojoj situaciji. Festival se zatvara u subotu hrvatskom premijerom filma Scream for me Sarajevo, dokumentarnom filmu o koncertu Brucea Dickinsona, frontmena Iron Maidena, u ratnom Sarajevu, a na projekciji će govoriti autor i redatelj tog filma.