Dan plave zvijezde prvi put u Hrvatskoj

Udruga Pogled iz novog kuta (P.I.N.K. – life) obilježit će današnji Dan plave zvijezde (Blue Day). Riječ je o zdravstveno-edukativnom događanju koji se u Hrvatskoj obilježava po prvi put, a cilj mu je jačanje svijesti kod građana o važnosti prevencije raka debelog crijeva.

Akcija će se održati na terasi Cheese bara na Europskom trgu u petak, od 12 do 14 sati. Potporu ovom iznimno važnom događanju dat će 50-tak bikera Rotary kluba Zagreb Centar, koji će prigodno nositi plave kravate i obilježiti ovaj događaj grupnom bikerskom fotografijom u 12:30. Akciji će se pridružiti i brojne osobe iz javnog, društvenog i sportskog života, predstavnici Hrvatske liječničke komore, partneri Udruge P.I.N.K. te mnogi građani.

U Hrvatskoj je godišnje više od 3.000 novooboljelih i više od 2.000 umrlih od raka debelog crijeva. Rak debelog crijeva predstavlja drugi po učestalosti tip raka u oba spola te drugi najčešći uzrok smrtnosti od raka. Rak debelog crijeva podjednako zahvaća i muškarce i žene, u prosjeku jedna od 20 osoba s rizičnim faktorom oboli od raka debelog crijeva. 90% novih slučajeva raka debelog crijeva nastaje kod osoba starijih od 50 godina, iako je pojavnost raka debelog crijeva u porastu kod osoba mlađih od 50 godina.

Za sve koji imaju 50 ili više godina potrebno je obaviti pregled samostalno ili u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Oni koji imaju povećan rizik od nastanka raka debelog crijeva pregled trebaju obaviti i prije 50. godine starosti. Simptomi se često ne pojavljuju u ranoj fazi bolesti te je zbog toga iznimno važno redovito voditi brigu o svom zdravlju, održavati normalnu tjelesnu težinu, usvojiti fizički aktivan način života, zdravo se hraniti, izbjegavati duhanski dim, ograničiti unos alkoholnih pića te redovito razgovarati s liječnikom.

Prema statističkim podacima iz 2013. godine standardizirana stopa smrtnosti od karcinoma za EU je bila 265 na 100 tisuća stanovnika (Eurostat 2016). Hrvatska uz Mađarsku od svih 28 članica EU drži neslavno prvo mjesto sa stopom smrtnosti preko 330 na 100 000 stanovnika (Eurostat 2016). Rotary klub Zagreb Centar u isto vrijeme održava još jednu humanitarnu akciju na Europskom trgu, Rotary Moto Rally Plus - prikupljanje donacija (u obliku novca, hrane i higijenskih potrepština) za socijalne samoposluge. Udruga P.I.N.K. – life zalaže se za donošenje Nacionalnog plana borbe protiv raka kao temeljne pretpostavke za rano otkrivanje i liječenje, a što bi dovelo do smanjenja smrtnosti i poboljšanja kvalitete života oboljelih od raka u Hrvatskoj.