Što čitati: Kako su nastali 'Ratovi zombija' ili Knjigu godine

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito utorkom u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje što čitati.


Aleksandar Hemon - Kako su nastali 'Ratovi zombija'


Aleksandar Hemon
, rođeni Sarajlija, još kao student počeo se baviti književnošću i novinarstvom. Uoči rata odlazi na studentsku razmjenu u SAD gdje ga zatiče rat i odlučuje ostati u Chicagu. Danas je jedan od globalno poznatih pisaca i kolumnist najprestižnijih američkih novina i časopisa. Piše na engleskom, što se pokazalo pravim potezom; nakon zapaženog debija, zbirke priča 'Pitanje Bruna', objavljuje romane 'Čovjek bez prošlosti' i 'Projekt Lazarus', zbirku eseja 'Hemonwood', memoare 'Knjiga mojih života'. New York Times je uvrstio njegov 'Projekt Lazarus' u izbor sto najboljih knjiga, nominiran je za najznačajnije američke književne nagrade, te dobitnik Guggenheimove stipendije i 'nagrade genijima'. Knjige su mu prevođene na dvadesetak jezika; nazivaju ga novim Nabokovom.

Premda naslov tako zvuči, ovo nije nikakav SF, već roman koji vrlo problematski progovara o aktualnom trenutku kako SAD-a, tako i Europe, ali i prati jednu posve individualnu priču. Crnohumorna satira - kroz privatnu priču glavnog junaka, provlače se vrlo ozbiljne teme, od kojih dominira ona imigranata i egzila, ali i teme smrti, obitelji, rata, morala, američke politike, smisla života. Joshua Levin živi u Chicagu, s Japankom Kimmy, i želi biti scenarist. Nakon niza neuspješnih pokušaja, započinje pisati 'Ratove zombija'. Čekajući uspjeh, za život zarađuje predajući engleski jezik imigrantima. Dvije radionice, od kojih jednu pohađa, a drugu vodi, rasadište su fantastične galerije likova gubitnika i sanjara: bolesnog oca, uspješne sestre, veterana Pustinjske oluje, Bosanca, profesora...Među njima je i Bosanka Ana koja ima ljubomornog, ratom uništenog i nasilnog muža. Započinju ljubavnu aferu, ali vrlo brzo uslijedi i katastrofa, a događaji koje pratimo istovremeno su urnebesno smiješni i potresni, razotkrivajući pritom neke najneuralgičnije točke našeg doba.

Svako poglavlje započinje ulomcima iz Joshuina scenarija u nastanku o zombijima, koji su metafora dehumanizacije, imigranata bez osobnosti i povijesti, 'drugih' na koje se mogu projicirati strahovi. Metaforika je jasna pri kraju romana, kada scenarij preuzima kontrolu nad životom, odnosno postaje realističniji od svakodnevice.


Afonso Cruz - Knjiga godine


Afonso Cruz jedan je od najistaknutijih suvremenih portugalskih autora. Uz pisanje, bavi se i režijom, animacijom, ilustracijom i glazbom. 2012. osvojio je Nagradu Europske Unije za književnost s romanom 'Kokoschkina lutka', objavljenim prije dvije godine i na hrvatskom. 'Knjiga godine' odličan je primjer njegova jedinstvenog stila, u kojem se miješaju nadrealistički postupci, sjajna minimalistička ilustracija, i jednostavnost koja neodoljivo podsjeća na Malog princa, a u Portugalu je prepoznata tako što je gotovo odmah po objavljivanju uvrštena u lektiru za više razrede osnovnih škola.

'Knjiga godine' dnevnik je djevojčice pun razmatranja o danima, mjesecima i godišnjim dobima, začudnim i nevinim zapisima. Jednostavnim jezikom i crno-bijelim ilustracijama autor uspijeva nevjerojatnom lakoćom stvoriti svijet u čijoj neobičnosti će uživati djeca, ali i odrasli. Knjiga aforizama koja nudi vrlo neobičnu perspektivu za promatranje vrlo običnih stvari.