Divlje ljeto – uzbudljiv spoj prirodoslovlja i tehnologije

Počeli su upisi u Divlje ljeto, petodnevni program koji se u Zoološkom vrtu grada Zagreba održava tijekom ljetnih praznika. Ovogodišnji program, namijenjen učenicima od 2. do 6. razreda, na jedinstven način spaja prirodoslovlje i tehnologiju.

Djeca će proučavajući prirodu učiti o osnovama programiranja. Pune ruke posla imat će s mjerenjem uvjeta bitnih za živi svijet poput temperature i svjetlosti, a učit će i o orijentaciji u prostoru. Radiouređajima pratit će životinje u Vrtu. Koristeći laboratorijski pribor mali će istraživači moći doznati kako je građen list, ali i što živi u kapljici vode te u našim ustima.

Kako žive životinje vidljive golim okom, doznat će brinući se o njima poput timaritelja iz Zoološkog vrta. Čistit će njihove nastambe i pripremati im hranu. Neki od njih prvi će put voditi dnevnik. Što je dnevnik istraživača i po čemu se razlikuje od dnevnika kojim bilježimo zanimljivosti u svakodnevici, podučit će ih edukatori iza kojih su mnoga prava istraživanja. Kako bi razgibali sive stanice, ali i mišiće, pripremljeni su atraktivni kvizovi i igre.

Na kraju programa svako dijete dobiva diplomu zoo istraživača. Djeca u Zoološkom vrtu grada Zagreba provode šest sati dnevno pet dana tjedno – od ponedjeljka do petka. Program se održava u dvije smjene – prva počinje u 8, a druga u 14 sati. Svaku skupinu koja može imati između 10 i 24 polaznika, vode po dva edukatora. Prve se skupine u program uključuju 19. lipnja.