Zadrom će zavladati najbolji lutkari Europe

Upravni odbor Hrvatskog centra UNIMA-e organizaciju  ovogodišnjeg SLUK-a povjerio je Kazalištu lutaka Zadar. Susret će se održati od 1. do 4. lipnja 2017. i predviđa ugostiti oko 200 sudionika, profesionalnih lutkara i kazališta iz Hrvatske i Europe, kao i velik broj uglednih europskih znanstvenika s područja lutkarstva koji će sudjelovati na Stručnom skupu pod nazivom „Lutka je sve! Sve je lutka!“.

Selektorica ovogodišnjeg SLUK-a, Ana Prolić, za sudjelovanje na  ovogodišnjem Susretu odabrala je  sljedeće: PIPI DUGA ČARAPA Gradskog kazališta lutaka Rijeka, NIJE ME STRAH Dječjeg kazališta Branko Mihaljević iz Osijeka, MALE PRIČE O NESTAŠNOJ SONJI Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac, UKRADENO SUNCE Gradskog kazališta lutaka Split, KARLSON S KROVA Kazališta lutaka Zadar, S RAZLOGOM Kazališne družine Pinklec iz Čakovca, NEVIDLJIVA Kazališta Virovitica te SNJEŽNA KRALJICA Zagrebačkog kazališta lutaka.

Uz bogat lutkarski program odvijat će se razna popratna događanja ( izložbe, promocije knjiga...) .Susret je natjecateljskog karaktera na kojemu se dodjeljuje  deset Nagrada te posebna Nagrada „Branko Stojaković“ za ukupnu likovnost predstave, kao i posebna povelja HAZU- a za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni.

SLUK se održava bijenalno i mjesto je susreta najboljih predstava hrvatskih profesionalnih lutkarskih kazališta, ima važnu ulogu u promicanju umijeća lutkarstva, ali istodobno je prilika za sučeljavanje pogleda i stajališta, susretište stvaralaca i kolega.