Zlatku Turkalju - Turkiju priznanje za promociju i doprinos hrvatskoj diskografiji

Hrvatska diskografska udruga nedavno je dodijelila posebno priznanje za promociju i doprinos hrvatskoj diskografiji uredniku i voditelju na našem Drugome programu Hrvatskoga radija Zlatku Turkalju Turkiju. Turki je priznanje dobio za glazbenu akciju i izdanje 'Zimzeleno, a novo' u kojoj su mladi izvođači otpjevali hrvatske evergreene.

Radijski urednik i voditelj Zlatko Turkalj poznatiji kao Turki veliki je poznavatelj domaće glazbe i zaljubljenik u svoj posao. Priznanje hrvatske diskografske udruge samo je jedna u nizu nagrada koje je dobio za svoj rad. Da će se njegov glas čuti na radijskim frekvencijima Turki je znao još s deset godina kad je s prijateljima istraživao čari ovog glazbenog medija. 'Mi smo od starih radio prijemnika napravili prve odašiljače. Kad bi ih uključili bili smo sretni jer smo imali program koji se čuo u tri kuće, tri zgrade. Problem je bio što se taj naš zvuk čuo i na televiziji, pa kad bi roditelji upalili Dnevnik, čuli bi klince kako se zezaju. U mladosti sam pratio događanja vezana za Splitski i Zagrebački festival. To se nije propuštalo. Puno sam slušao i radio, Radio Zagreb - drugi program. To je današnji drugi program HR-a. To je bio medij gdje sam prvi put saznao za svjetska imena i njihove novitete.', prisjetio se Turki.

Nema tog glazbenika na našoj estradi kojeg nije ugostio u svojoj emisiji. S mnogima od njih veže ga i prijateljstvo. Dora, nekadašnje hrvatsko natjecanje za pjesmu Eurovizije, te sam Eurosong, nisu mogli proći bez Turkijevih popratnih emisija. Na Hrvatskom radiju, trenutačno uređuje i vodi rado slušane emisije, talk show Music pub i top ljestvicu hrvatskih singlova Svijet diskografije.