Istraživanje: Gotovo petina djece gleda TV radnim danom dva sata ili više

Hrabri telefon i Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba proveli su nacionalno istraživanje o maloj djeci pred malim ekranima u vrtićima diljem Hrvatske 2016. i 2017. godine.
Rezultate istraživanja u emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavila je prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander,  ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Gotovo svi sudionici istraživanja (njih 99,98%) imaju televizor u kućanstvu u kojem živi njihovo predškolsko dijete. Osim televizora u kućanstvima su jako popularni mobiteli, koje također ima 99,98% sudionika, a najčešće je to dva ili tri primjerka. Računala, najčešće jedno ili dva, nalaze se u 98,2% kućanstava s predškolskom djecom, dok je tablet zastupljen u 85% kućanstava. U 65% obitelji mogu se naći igraće konzole.

Djeca koriste elektroničke uređaje. U uzorku nema nijedno dijete koje ne koristi nijedan elektronički uređaj. Televizor koristi 97,2% djece, a mobitel i tablet više od dvije trećine djece. Računalom se koristi oko 60% djece, a najmanje su zastupljene igraće konzole kojima se služi svako četvrto dijete.

Gotovo petina djece gleda TV radnim danom dva sata ili više, a vikendom to čini oko dvije petine djece. Oko 6% djece radnim danom, a vikendom svako deseto dijete provodi više od dva sata na računalu. Radnim danom i vikendom je 5% djece na mobitelu više od dva sata. Najmanje popularne su igre na konzolama. Djeca su počela koristiti elektroničke uređaje u ranoj dobi. Svako deseto dijete do dobi od osam mjeseci počelo je koristiti neki elektronički uređaj. Njih 18% počelo ih je koristiti prije prvog rođendana, 58% ih je koristilo do drugog, a gotovo 90% djece do trećeg rođendana. Većini djece prvi uređaj bio je TV, a slijede ga mobitel i tablet.

Gotovo polovina roditelja djeci daje male ekrane kako bi se djeca zabavila. Više od trećine roditelja smatra da su elektronički uređaji djeci korisni za učenje, a 56% roditelja nastoji djeci zaokupiti pažnju elektroničkim uređajima. Oko 7% roditelja smatra da će se djeca bolje uklopiti u društvo vršnjaka ako koriste suvremene tehnologije.

Oko polovine roditelja ne zna procijeniti jesu li elektronički uređaji štetni Na upit postavljaju li djeci pravila vezana za suvremene tehnologije, čak četvrtina roditelja odgovara negativno. Svaki deseti roditelj nikad nije ili rijetko kaže djetetu što smije gledati. Neki roditelji postavljaju pravila samo za TV, a neki samo za ostale ekrane.