Volonteri u Gornjoj Bistri žele sagraditi Međunarodni volonterski centar

Međunarodna zaklada Vrt plavih ruža već gotovo dvadeset godina pomaže djeci u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. Većinom dolaze pomagati Talijani, ali se javljaju i domaći volonteri. Zaklada je kupila kuću u Gornjoj Bistri i želi je obnoviti kako bi postala Međunarodni volonterski centar.

Uskoro će volonteri zaklade Vrt plavih ruža brojiti 10.000 posjeta i dvadeset godina dolazaka djeci u Gornjoj Bistri. Sve je pokrenuo talijanski svećenik don Ermanno D'Onofrio koji je bio volonter i u Domovinskom ratu, radio s izbjeglicama i upravo tada odlučio da će postati svećenik. Od 1998. dolazi u Bistru pokraj Zagreba i malo po malo proširilo se volontiranje njegovih sunarodnjaka. Posljednjih godina sve se više pridružuju i hrvatski volonteri te oni iz Bosne i Hercegovine. Neprekidno su tu. 'Zamislite da ovamo svakog tjedna dolazi nova skupina volontera, to je jedinstven i možda neponovljiv slučaj u svijetu.', rekao je don Ermanno D'Onofrio. U skupini volontera iz Monze pokraj Milana je i Peppino Pozzebon koji u Bistru dolazi više od deset godina: 'Želiš sresti Ninu, Filipa, Marijana, a svake godine tu su i nova djeca koju upoznaš, u koju se, ako mogu tako reći, zaljubiš i želiš se vratiti, vidjeti ih i biti s njima. Jučer smo bili s Markom. Većinu vremena čini vam se kao da ne vidi, no odjedanput vas pogleda ravno u oči. Zbog tog osjećaja poželiš se vratiti.'

'Volimo ovu djecu kao da su naša. Nakon prvog trenutka nesnalaženja, već ih drugi dan poznajemo i kad odlazimo, plačemo jer ih napuštamo. To je iskustvo svih nas, a ja već 10 godina dolazim s Peppinom', kaže Luciano Gironi. Odlaze kući sretniji i zadovoljniji nego što su došli, ističu volonteri, i stalno proširuju taj krug davanja i primanja. Prije nego što je došao ovamo, Angelo je osjećao nelagodu prema ljudima s posebnim potrebama. Prije osam godina prvi se put skrbio za djecu u Bistri. Nakon povratka u Italiju, uključio se i ondje kao volonter: 'Promijenite poimanje ljepote. Inače samatramo ljepotom samo lijepu vanjštinu. Ovdje s ovom djecom, promijenite poimanje ljepote. Dolazim radi ove djece, ali kada se vratim kući, shvatim da sam dobio više nego što sam dao'.
'Svi smo zahvalni ovom mjestu, ovoj zemlji jer nam je dopustilo da se razvijamo. Da nije bilo ove djece i bolnice, danas ne bih bio tako sretan čovjek koji je uz Božju pomoć uspio privući ovdje toliko ljudi. Ovdje pronalazimo svoju snagu, svoju radost, motivaciju da se vratimo. A doista trebamo i novu kuću.', dodaje don Ermanno D'Onofrio. Volonteri sami plaćaju dolazak i hranu. Žive u trošnoj montažnoj kućici u krugu bolnice, koja je sve neudobnija. Zaklada je kupila kuću koju želi obnoviti. Naši arhitekti volonterski su izradili nacrt i troškovnik za uređivanje Međunarodnog volonterskog centra. Ovim volonterima sada treba pomoć svih nas da i dalje nesebično pomažu te da u Bistri sagrade centar za pomoć, ljubav i napredovanje u ljudskosti.