Videoigre mogu biti i umjetnost

Videoigre ne moraju biti samo natjecanje s protivnicima, skupljanje bodova i prelazak nivoa. One mogu biti i umjetnost. Na rastućem tržištu videoigara ima prostora i za hrvatske mlade autore. 

Darko Masnec doktorirao je na videoigrama. Ne, ne radi se o još jednom mladiću koji dane provodi buljeći u računalo pokušavajući prijeći još jedan nivo u omiljenoj videoigri. Darko se bavi animacijom crtanih filmova  i predaje na Akademiji likovnih umjetnosti, a njegov predmet proučavanja, podučavanja i stvaranja su videoigre. I sam je kreirao videoigru koja odudara od onih koje smo navikli gledati na ekranima svojih računala, a inspirirana je animiranim filmovima iz slavne Zagrebačke škole animiranog filma: 'Ta videoigra se zove Mak. U njoj vodim nekog antropomorfnog, zoomorfnog lika koji je apstrahiran, koji se nalazi u nekom imaginarnom svijetu. Igrač zapravo polako shvaća što je stabilna ploha, pojavljuje se neki tekst kao feedback na reakcije igrača'.
Postoji širok spektar videoigara s obzirom na način na koji se igraju, kome su namijenjene i vizualni identitet. Naime, uloga animatora u videoigrama iznimno je važna.  U Hrvatskoj upravo oni polagano prepoznaju mogućnosti i važnost svoje uloge. Industrija videoigara raste iz dana u dan. Darko je jedan od onih koji smatra da u Hrvatskoj mladi animatori imaju što ponuditi u području videoigara i biti kreativni i prepoznatljivi baš poput njihovih prethodnika iz Zagrebačke škole animiranog filma.