Igor Lukyanchenko pobjednik Međunarodne izložbe karikatura Zagreb

Ukrajinski karikaturist Igor Lukyanchenko osvojio je prvu nagradu ovogodišnje Međunarodne izložbe karikatura 'Zagreb'. Tema izložbe postavljene u Klovićevim dvorima je 'Hoteli, hosteli, apartmani i kampovi'.

Tema 22. izdanja izložbe Hrvatskog društva karikaturista odabrana je s obzirom na procvat turizma u Hrvatskoj. Kako sa sve većim brojem turista rastu i potrebe za smještajnim kapacitetom, od popularnih resorta i hostela do sobičaka 'štakornjaka', karikaturisti su se uoči nove sezone pozabavili smiješnom, a ponekad i tragikomičnom stranom turizma. Izloženo je devedesetak radova, izabranih između njih 600, koje je poslalo 250 karikaturista iz 55 zemalja. Već tradicionalno najbrojniji su bili autori iz Hrvatske, Srbije, Rumunjske, Ukrajine te Kine i Turske.

Ocjenjivački sud, u kojemu su bili povjesničari umjetnosti Frano Dulibić i Sonja Švec Španjol te karikaturisti Darijana Gotal Sokolović, Josip Kovačević i Milan Lekić već je odabrao pobjednike koji su najbolje opisali dogodovštine turista i turističkih djelatnika, sa svim mogućim aspektima koje karikaturisti mogu zamisliti. Prvu nagradu osvojio je Igor Lukyanchenko iz Ukrajine za karikaturu na kojoj turisti iz 'all inclusive' hotela odlaze s dodatnom prtljagom - ogromnim trbušinama kao posljedicom svega što su tijekom boravka uspjeli pojesti.

Ronaldu Cunhi Diasu iz Brazila pripala je druga nagrada, za prikaz čamca u kojem se nekoliko veselih putnika razonodi u 'turističkoj klasi' na provi dok ih je većina izmučenih natrpana na krmu.

Treću nagradu osvojio je Roozbeh Jafarzadeh iz SAD-a za rad koji prikazuje neobičan 'USB hotel', u kojemu gosti na recepciji ne dobivaju ključ za sobe, već se 'uštekavaju' USB priključkom. Posebna priznanja osvojili su Midhat Ajanović (Švedska), Aidarbek Azizov (Kazahstan), Oleksy Kustovsky (Ukrajina), Damir Novak (Hrvatska) i Trajko Popov (Bugarska).

Izložba je otvorena do 11. lipnja.