Rodinova 'Andromeda' na dražbi prodana za 3,6 milijuna eura

Skulptura od bijelog mramora francuskoga kipara Augustea Rodina koja predstavlja etiopsku princezu Andromedu sklupčanu na stijeni, prodana je na dražbi u Parizu za 3,6 milijuna eura.

Skulptura je 130 godina bila u vlasništvu jedne čileanske obitelji, a nastajala je od 1886. do 1887. Vlasnici aukcijske kuće Artcurial su procijenili da će na dražbi postići između 800.000 i 1,2 milijuna eura. Postoje još četiri primjerka skulpture s istim motivom. Tri su dio kolekcije triju svjetskih muzeja - Rodinova muzeja u Parizu, Philadelphijskog muzeja i Muzeja lijepih umjetnosti u Buenos Airesu, a četvrti kip prodan je 2006. na dražbi u New Yorku za tri milijuna dolara.

Primjerak ponuđen na aukciji u Parizu 'kipar je 1888. poklonio čileanskom diplomatu u Parizu Carlosu Morli Vicuni, svom prijatelju i klijentu, kako bi mu zahvalio što je bistu diplomatove supruge, koju je također izradio Rodin, poklonio pariškome Muzeju Luxembourg', objasnio je voditelj odjela 'Impresionisti i modernisti'.

Skulptura je prodana u godini u kojoj se navršava stota godišnjica smrti slavnoga francuskog kipara (1840. - 1917.) Parižani je obilježavaju retrospektivnom izložbom njegovih djela u Grand Palaisu na kojoj se do 30. srpnja može vidjeti 200 Rodinovih skulptura, kao i skulptura modernih umjetnika na koje je njegov rad značajno utjecao. Rodin je najpoznatiji po klasičnim skulpturama poput 'Mislioca' i 'Poljupca'.