Uz slogu i zajedništvo - od poljoprivrede se može živjeti

U krajoliku koji podsjeća na Toscanu svoje poljoprivredno carstvo izgradila je obitelj Dešković. Trojica braće ostala su u Krasici nedaleko od Grožnjana i na rodnoj grudi nastavila tradiciju svojih roditelja.

Obrađuju sto hektara zemljišta, uzgajaju stoku, vinovu lozu, masline.  Tisuću i 500 maslina smjestilo se na terasama brežuljaka. Od autohtonih sorti poput bijankere ili frantoja godišnje se proizvede oko dvije i pol tone ulja. Sve bez poteškoća plasiraju na domaćem tržištu. Izvrsna je i kvaliteta njihova vina. Lozom je zasađeno 15 hektara. Poštujući tradiciju ovoga kraja najviše je malvazije, terana i refoška. Godišnje proizvedu do 90 tisuća litara vina. Za njega su osvojili brojne nagrade na domaćim i međunarodnim smotrama.

Iako u obitelji svi rade sve, Giuliano Dešković zadužen je za životinje. Imaju dvadesetak krava, svinje, kokoši, patke, ponije. Sami za njih proizvode hranu. Dan im često traje prekratko. Radi se od jutra do mraka. Sve što proizvedu plasiraju na vlastitom seljačkom domaćinstvu. Majstori su za pršute. Svake godine tove od 17 do 20 svinja. Muški su članovi glavni na polju, a ženski dio obitelji u kuhinji. Kuhaju domaću hranu kao što su to činile njihove majke i none. Vrijedna obitelj Dešković potvrđuje da se zajednički može puno toga stvoriti. Ukupno ih je 25-ero. Žive i rade zajedno - bez svađe. I potvrđuju da se od poljoprivrede, ma koliko teška bila, uz slogu i zajedništvo može živjeti.