'Veslajmo za naše rijeke'

Povodom Međunarodnog dana zaštite okoliša, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF unutar svoje dugogodišnje kampanje 'Naše rijeke, naše blago' organizira veslačku regatu 'Veslajmo za naše rijeke' po šest hrvatskih rijeka.

Kampanjom 'Naše rijeke, naše blago' WWF Adria kontinuirano upozorava na najveće prijetnje hrvatskim rijekama. Poslije regate na Korani i lanjske na Mrežnici, ove godine kajakaši će poći na duži i zahtjevniji put te u jednom tjednu preveslati šest rijeka: Savu, Dravu, Kupu, Zrmanju, Koranu i Mrežnicu, dok će na Krupi organizirati šetnju njenim kanjonom. WWF Adria zajedno s partnerskim udrugama želi skrenuli pozornost na važnost očuvanja posljednjih slobodno tekućih rijeka u Hrvatskoj koje su ugrožene planiranom izgradnjom hidroelektrana i slične infrastrukture.

Organizacije su pokrenule i peticiju za spas rijeke Krupe, kojom ovu iznimnu rijeku žele očuvati u sadašnjem prirodnom stanju. Pozivaju Zadarsku županiju i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da donesu odluku kojom će kanjon rijeke Krupe dugoročno zaštiti od svih oblika korištenja u energetske svrhe.


Svjetski Dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Cilj je potaknuti građane da postanu aktivni sudionici održivog i ravnomjernog razvitka i da preuzmu odgovornost za očuvanje planeta. Kako to godinama rade u suradnji Udruga Zelene stope i Hrvatske pošte ispričali su gosti emisije Dobro jutro, Hrvatska - Romeo Ibrišević, predsjednik udruge Zelene stope, Stela Prislan Fujs iz Hrvatskih pošta i poštar Stjepan Rešetar.

Već sedmu godinu poštari sudjeluju u izvlačenju automobilskih olupina iz nacionalnih parkova i parkova prirode koje organizira udruga Zelene stope. Ova udruga je u 13 godina izvukla 15 000 olupina. Suradnja s poštarima je počela tako što je jedan od osnivača udruge - poštar. Jednom je dao intervju o tome što radi, to su vidjeli njegovi kolege su vidjeli i poželjeli se pridružiti. Ove godine Hrvatske pošte su pripremile nekoliko tisuća dopisnica s plaćenim povratom na adresu Zelenih stopa s ciljem da poštari njima dojavljuju gdje su vidjeli olupinu.