Miroslav Tadić zatvara koncertnu sezonu u Zadru

Za kraj koncertne sezone u Zadar dolazi veliki umjetnik, jedan od najcjenjenijih svjetskih gitarista - Miroslav Tadić. Koncert će se održati u crkvi sv. Nikole 8. lipnja s početkom u 20 sati, u organizaciji Koncertnog ureda Zadar.

Bit će to intimna večer uz gitaru, u crkvi sv. Nikole - koncertnom prostoru koji je već oduševio kako ambijentom tako i fantastičnom akustikom. Program je nazvan Tužbalice, igre i uspavanke.

Iako već dugo živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama i to kao pedagog na Sveučilištu u Kaliforniji, Miroslav Tadić nikad nije izgubio nit s glazbom ovoga područja. Njegov program temelji se na folklornim temama iz cijele balkanske regije, a njegove izvedbe su inventivne, virtuozne te ukusno aranžirane. Repertoar koji ga inspirira omogućuje mu da se, kako sam kaže, iskaže kao gitarist, skladatelj, aranžer i improvizator, te da se osloni na svoje bogato glazbeno iskustvo. Surađivao je s najeminentnijim glazbenicima današnjice iz različitih glazbenih svjetova, poput opernog pjevača Placida Dominga, jazz pjevačice Marie Joao, gitarista Vlatka Stefanosvskog, američkog skladatelja Terryja Rileyja ili Marka Nauseffa.
Napisao je glazbu za brojne eksperimentalne filmove, plesna i kazališna djela te nedavno i glazbu za hrvatski film „72 dana“ Danila Šerbedžije. U posljednjim godinama koncentrirao se na razvijanje improvizacijskog pristupa glazbi u kojem kombinira materijale iz različitih izvora, uključujući barok, europsku i indijsku klasiku, flamenco, istočnoeuropski tradicionalni folk, blues, jazz i rock.
Ovaj koncert posljednji je u nizu od ukupno 26 koncerata u Koncertnoj sezoni Zadar 2016./17. koja se održala pod sloganom …jer glazba oplemenjuje!. Uz  tu brojku valja napomenuti i dodanih 11 programa (koncerti, predavanja, okrugli stol, instalacije ) koje je Koncertni ured organizirao tijekom veljače, a sve u sklopu programa Povratak u palaču u povodu otvorenja Kneževe palače.