Šarena vojska zdravlja

Kakva je to vojska koja nosi šarenu odjeću, pleše i veseli se? Zovu se Šarena vojska zdravlja, a dolaze iz udruge za djecu i mlade - Novi svijet. Za dan grada Siska svojim su sugrađanima poklonili performans.

Ako na ulici susretnete skupinu veselih glazbenika i glumaca, znajte to je Šarena vojska zdravlja, jedina vojska čiji je cilj izmamiti osmjehe. Proputovali su čitavu Hrvatsku, a sve to rade kako bi promicali zdrav život i borili se protiv ovisnosti. 'Mi se pojavimo u nekom gradu, jednostavno počnemo udarati u te instrumente, uđemo u krvotok grada i to me veseli. Imam mogućnost vikati uz pratnju glazbe, a da me policija ne zaustavi i ne kazni. Možemo vladati gradom na sat ili dva.', kaže Marko Hegešić.

Sve je počelo prije 15 godina. Kada je Marko napisao tekst, a od tada je skupina šarenih vojnika rasla i rasla, a prošle godine pridružili su im se i strastveni puhači iz glazbene škole Frana Lhotke. Najzanimljivije su naravno reakcije publike. Jer šarena vojska zdravlja dolazi nenajavljena, obilaze mjesta gdje ima mnogo ljudi, šetaju i sviraju od kafića do kafića. Na kraju izvedbe najhrabriji gledatelji se mogu pridružiti i sami izvesti ono u čemu su najbolji. Šarena vojska zdravlja odmarširala je i izvela svoj nastup već 200 puta, a njihov je projekt uvršten na popis 7 najinovativnijih projekata prevencije ovisnosti u Europi. Nije ni čudno jer sa sobom osim šarene odjeće i instrumenata nose puno veselja i pozitivne energije.