Kako se gradila Ježeva kuća?

Ježeva kuća je treći animirani film Eve Cvijanović -  poema Branka Ćopića, vrhunac dječje književnosti i književne alegorije, adaptirana u stop animaciju filcanih lutaka.

Zvjezdani tim koji je radio Ježurku Ježića za nove i sve ostale generacije uključuje i ponajbolje hrvatske stop animatore Thomasa Johnsona, Ivanu Bošnjak i Dinu Karadžić, Darka Rundeka, Kennetha Welsha (Twin Peaks, Aviator), Radu Šerbedžiju i Tima Allena (Kralj lavova, Ljepotica i zvijer, Aladin). Film na Animafest stiže ovjenčan s nagradom Berlinalea, a nakon Animafesta nastavlja festivalski put u Annecyju.

U raskošnoj šumi živi jež kojemu se ostale životinje dive, ali mu i zavide. No Ježurkina nepokolebljiva odanost svome domu nervira četiri nezasitne zvijeri koje kreću u pohod prema njegovoj kući gdje dolazi do uzbudljivog i bodljikavog obračuna. Snimljena prema klasičnoj poemi Branka Ćopića, Ježeva kuća je topla i univerzalna priča za mlade i stare koja nas podsjeća da uistinu nema mjesta kao što je dom.

Tematski program ovogodišnjeg Animafesta usmjeren je na vezu stripa i animacije, a time i prateća izložba koja se tradicionalno u sklopu festivala održava u Galeriji ULUPUH. Izložba obuhvaća odabir radova putujuće izložbe 'Motion Comics - The Beginning' u cijelosti posvećene interaktivnim stripovima, dok će u odvojenom prostoru galerije biti postavljena izložba 'Kako se gradila Ježeva kuća' koja posjetiteljima omogućuje da zavire u šumski svijet ovoga filma. Na izložbi će se moći vidjeti filmski set sa životinjama te video o procesu rada - kreiranja, gradnje, oblikovanja i animiranja likova, scenografije i pozadina.