Čitajte roman o strastvenom i kompliciranom odnosu dvoje ljubavnika

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito utorkom preporučuje što čitati.

Danas preporučuje roman o odnosu punom strasti i previranja između udane novinarke Andree iz ugledne barcelonske sredine i mnogo mlađeg muškarca Martína Uresa iz provincije.


Rosa Regàs – Modro

Rosa Regàs ugledna je španjolska književnica i intelektualka, bila je urednica i prevoditeljica u Ujedinjenim narodima i ravnateljica španjolske Nacionalne knjižnice. Kao spisateljica pojavila se pišući eseje, potom romane, kriminalističke romane, memoarističku prozu i zbirke priča. Roman 'Modro' složena je ljubavna priča, fokusirana na ovisnosti koju stvaraju ljubavni odnosi, odnosno o intenzivnom odnosu punom strasti i previranja između udane novinarke Andree iz ugledne barcelonske sredine i mnogo mlađeg muškarca Martína Uresa iz provincije. Ono što počinje kao zaljubljenost s Martínove strane, a strast s Andreine nakon deset godina postupno prelazi u uzajamno uništavanje.

Pokušavajući udahnuti život napola razorenoj vezi, krenu na plovidbu Mediteranom s filmskom ekipom zajedničkog prijatelja, karizmatičnog Leonardusa s kojim redatelj Martín radi. No na povratku kući dožive brodolom i prisiljeni su provesti dva dana na malom grčkom otoku, koji je iskrsnuo takoreći niotkuda. Martin nakon apsurdnog incidenta s divljim psom i staricom shvaća svu besmislenost svog života i otkriva da se ljubav može pretvoriti u vrlo opasan i poguban osjećaj. Tako strastvena i složena veza vrtoglavo juri prema tragediji.

Stil Rose Regàs istodobno je precizan, reduciran i liričan, opisi mora i krajolika, katkad pitomi a katkad divlji, nisu samo odraz odnosa među likovima, nego i psihološki dopunjuju njihov karakter. Spisateljičina umješnost da sitnim i naoko nevidljivim detaljima prida gotovo sudbinsku važnost za razvoj radnje, kretnjama, izrazima lica, krhotinama riječi svojih likova određuje smjer njihova života. Izvanredna nadarenost za psihološko poniranje u unutrašnjost likova i vrlo složenih ljudskih odnosa. More kao metafora slobode, ljepote, ali i života s preprekama; svakome ono znači nešto drugo - za Andreu strast, Martina mučenje, Leonardusa plovidbu.

Grčki otočić sa svojim sablasnim obrisima, bačen usred mora, sa svojom tragičnom poviješću i malobrojnim stanovnicima koji strancima djeluju nepristupačno, naglašava mračna područja ljudske duše u kojima su se kroz godine nataložili ogorčenost, jad, mržnja, nezadovoljstvo i razočaranje. Roman se zbiva između Barcelone, New Yorka i otoka. Paralelne radnje; ona koja se zbiva u dva ključna dana i ona koja obuhvaća njihov zajednički život otkako su se upoznali prije deset godina; nema linearnog tijeka radnje, preplitanje sadašnjeg i prošlog.