Počelo suđenje glumcu Billu Cosbyju

Suđenje američkom glumcu Billu Cosbyju zbog seksualnog napada počelo je u ponedjeljak u Norristownu, na istoku SAD-a, sa svjedočenjem prve navodne žrtve.

Sa 79 godina, tvorac i glumac u seriji 'Cosby show' koji je zahvaljujući njoj postao svjetska zvijezda 80-ih, mora odgovarati na optužbe za seksualne napade na Andreu Constand pred porotom iz Pittsburgha. Približno 60 žena prozvalo je zadnjih godina Williama Henryja Cosbyja Jr. za seksualne nasrtaje, zauvijek ocrnivši veliku karijeru dužu od 50 godina. Constand tvrdi da ju je seksualno napastovao Bill Cosby početkom 2004. kad ga je posjetila u glumčevu domu, u predgrađu Philadelphije nakon što ju je drogirao. Po njemu, radilo se o dobrovoljnom odnosu jer glumac naglašava da mlada žena ni u jednom trenutku nije iskazala neodobravanje.
U odsustvu svjedoka i materijalnih dokaza, sve se svodi na svjedočenje te 44-godišnje Kanađanke. No, u ponedjeljak je porota čula svjedočenje druge žrtve no njezine optužbe nisu predmet krivičnog gonjenja. Kelly Johnson ispričala je kako je 1996. glumac inzistirao da popije tabletu i vino te da se maze u bungalovu kalifornijskog hotela. Glavni odvjetnik Billy Cosbyja Brian McMonagle nastojao je diskreditirati prvo svjedočenje optužujući Kelly Johnson da je pretjerala u svojoj inačici događaja.

Svjedočenje Andree Constand očekuje se sljedećih dana. U jedinom intervjuu koji je dao nakon što je okrivljen, Cosby je rekao da neće svjedočiti. Predviđeno je da će suđenje trajati dva tjedna. Ako porota glumca proglasi krivim po jednoj ili više od ukupno tri točaka optužnice, Cosby bi mogao biti osuđen na minimalno deset godina iza rešetaka.