'Daš li prirodi, ona će ti vratiti'

Daš li prirodi, ona će ti vratiti. Poštuj starinu, donjet će ti zadovoljstvo u budućnosti. I uvijek budi kreativan - postulati su to koje poslijednjih desetljeća prati krčanin Goran Marević, i uživa u plodovima svog malog, ali uspješnog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Krenuo je za vlastitim poslom 2003. godine, nije odustao i kada je bilo najteže - i trud se kaže isplatio: 'Zbog malih neslaganja s obitelji u načinu obrade maslina, odličio sam kupiti svoje masline i krenuti samostalno. Od tada razvijam OPG, a sada imam oko 1000 stabala'. Koje kaže, uglavnom obrađuje sam. Uskoče prijatelji u berbi, orezivanju - no svaka grana prođe kroz njegove ruke. Veliku mu pomoć pruža i kćerka, studentica Agronomskog fakulteta, koja će nada se Marević, nastaviti maslinarsku tradiciju u obitelji. 'Od maslina je treško živjeti. Zadnje tri godine nisu bile dobre za maslinarstvo – od tuče, do nametnika i vruće bure. No pokušavaš i trudiš se dalje. Ja uz poljoprivredu kombiniram i turizam kako bi mogao plasirati svoje proizvode. Tako da ako 'zakaže' poljoprivreda, imam siguran prihod.', dodaje Goran. Tako je uz europske fondove uredio starinu u krčkome Vrhu, a gosti tijekom cijele godine uživaju u njegovom ulju, suhim smokvama, te krčkom siru i pršutu. A nove se ideje, samo nameću. Jedna od njih je i opremanje kušaone na Krku.

Goran Marević tajnik je i Udruge krčkih maslinara 'Drobnica' i kako kaže - često se na njihovu Festivalu i zajedničkim druženjima dođe do ideje za neki novi proizvod. Poput njegova Zlatnog maslinovog ulja. 95 posto svog ulja s 24-karatnim zlatom prodaje u Slavoniji. Maslinici Gorana Marevića, njegovih više od 1000 stabala raštrkano je po kamenitim padinama, po škrtoj zemlji iz koje krčka maslina crpi blago i pretače u svaku kap njegova ulja. Uz trud bodulske ruke i ljubav prema starome te osjećaj za ono što traži moderan čovjek  - i ne čudi kako njegovo gospodarstvo iz dana u dan raste, a njegovi proizvodi s Zlatnoga otoka putuju širom svijeta.