'Ako si se školovao za učitelja, onda budi učitelj u školi i izvan nje'

U samoborskoj osnovnoj školi nedavno je trajno postavljena izložba, pjesnika, pisca, kolekcionara, umirovljenog profesora Josipa Prudeusa.

Josip Prudeus predavao je u 10 škola. Zbirka različitih radova i predmeta koju ju trajno podario školi u kojoj je radio do umirovljenja svjedok je njegovih 46 godina nastavničkog znanja. Jedan je od utemeljitelja Škole za darovite učenike. Ističe da nema netalentirane djece samo to treba prepoznati i njegovati. Njegova osebujnost i nekonvencionalnost vidljiva je i u pristupu nastavi: 'Moja škola ima sreću da je na rubu šume pa obrađujemo Kozarčevu šumu  sjedeći na mahovini. Kod župne crkve sam uz pomoć kolega i  Društva hrvatskih književnika napravili Park hrvatskih ljubavnih pjesama i već 27 godina svake godine u lipnju onfjr dolazi oko 50-ak književnika.' Kolegama u nastavi poručuje: 'Učitelj koji se ne smije ne smije među učenike. ako je netko mrzovoljan u razredu zašto je išao na Pedagošku akademiju, zašto nije išao za stolara, pekara. Ako si se školovao za učitelja onda budi učitelj u školi i izvan škole.'

Prudeus je autor mnogih naziva i reklamnih slogana od onog za Borosane, Vatrene, Done…i mnogih drugih. Pisao je filmske scenarije o Samoboru i prijeratnom Vukovaru. Napisao je nekoliko knjiga, oko 3 000 pjesama od kojih je 150 uglazbljenih. 1982. na Krapinskom festivalu nagrađen je za najbolji tekst pjesme u izvedbi Ive Robića. Prvi je učitelj dobitnik Filipovićeve nagrade, za rad s učenicima, i to mu je najdraža, ističe.

Primio je i čestitku od Pape Benedikta XVI. za 60 godina ministriranja te priznanje Pape Franje za 70. rođendan i Književno stvaralaštvo s duhovnom tematikom. Vrijednu zbirku svojih priznanja, umjetničkih i učeničkih radova, uspomena svoje djece, rijetkih predmeta iz prošlosti, ovaj osebujni čovjek darovao je svojoj školi i rodnom gradu i svima nama žednima ovako sočnog životnog iskustva kakvo imaju samo rijetki.