Na 57. međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku više od 140 programa

Ovogodišnji 57. međunarodni dječji festival, na kojem nastupaju sa 140 programa izvođači iz Hrvatske i svijeta održava se u Šibeniku od 17. lipnja do 1. srpnja.

Uz hrvatske izvođače, na Festivalu će nastupiti izvođači iz Singapura, Rusije, Litve, Italije i Španjolske te ostalih tridesetak zemalja. Po riječima redateljice Nine Kleflin njezinu predstavu 'Buratino' izvest će HNK Šibenik na svečanom otvaranju festivala. 'U predstavi je riječ o hrabrom dječaku koji posjeduje ključ grada', rekla je dodavši kako držanjem ključa zapravo držimo sami sreću u svojim rukama.

U sklopu Frestivala održat će se šest literarnih radionica, posvećene su između ostaloga i internetu i novinarstvu te odnosu priča i boja. Priređen je i cijeli niz likovnih događaja, a plakat ovogodišnjega festivala izradio je slikar Munir Vejzović. Filmske projekcije će se prikazivati na Gorici, a uz hrvatske dječje filmove Anku i Uzbunu na zelen vrhu bit će prikazan i cijeli niz suvremenih svjetskih fimova s naglaskom na američku kinematografiju.
57. put Šibenik postaje središte jednog paralelnog svemira i svemira u kojem su mrlje od sladoleda dobrodošle, u kojem se može hodati četveronoške, u kojem se može i puzati po trgovima, u kojem se može dovikivati glumcima, penjati na pozornicu, okrenuti joj leđa, spavati, plakati, smijati se na tribinama, sve shvaćati ili ništa ne razumjeti. Može vam tamo, kako je rečeno, biti dosadno i ludo zabavno, kako god tih dana odlučite, a da vam pritom nitko ne može reći da niste u pravu. Morate naime biti dijete i tada ste kralj u dvotjednom dječjem svemiru u Šibeniku, svemiru kroz koji su u zadnjih pola stoljeća prolazili svi mali šibenski kraljevi.

Šibenskim će se ulicama sudarati glumci, redatelji, ulični zabavljači, scenografi, novinari, kostimografi, scenski radnici, glazbenici i publika. Grad postaje pozornica, ulicama teče kreativnost, a trgovi su točke susreta. Priča kreće s Ljetne pozornice, između Katedrale i Vijećnice. Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.