Minuta šutnje za planet Zemlju

U galeriji Matija u Šibeniku otvorena je izložba fotografija simboličnog naziva - 'Minuta šutnje'. Autor je dokumentarni fotograf Zoran Marinović, a kroz njegova djela National Geographic Hrvatska želi osvijestiti javnost o važnosti brige za planet Zemlju.

Fotografije su nastajale sedam godina u 40 zemalja svijeta. No poruka je uvijek ista: Poslušajmo Zemlju... jer jedna bi se minuta mogla pretvoriti u vječnost. A prilike za bijeg neće biti - upozorava autor: 'Pomislio sam da tišina nekad može bit najglasnija, najglasniji odgovor i najglasnija riječ koju čovjek može čuti.' Izbliza, kaže, gledamo destrukciju Zemlje. Stoga je pravi trenutak za minutu šutnje. 'Na kraju nam je sinula ideja da znak šutnje, znak "pssst" je univerzalan simbol. Ako ga pokažete bilo kojem čovjeku - od Novog Zelanda do Aljaske, džungle u Kongu ili na Sjevernom Polu, svatko će ga razumjeti', dodao je.

Globalni problem prepoznala je i Javna ustanova Nacionalni park Krka, organizator izložbe: 'Ova izložba nas podsjeća da s našom planetom u ovom trenutku nešto 'ne štima'. A to je u prvom redu zbog ponašanja ljudi', rekao je Krešimir Šakić, ravnatelj Parka. Trošimo previše sirovina i stvaramo previše otpada te kako je vrijeme da se probudimo. Potrebno je mijenjati sebe sebe kako bismo bili i miroljubiviji prema prirodi. Izložba će u galeriji Matija ostati do 14. lipnja, a zatim se 'seli' u ispostave Nacionalnog parka Krka u Skradinu i Drnišu.