OPG Baršić: 'Tajna uspjeha je u ljubavi prema poslu'

Obitelj Baršić generacijama se bavi poljoprivredom. Žive od zemlje; od vlastitog rada. Oduvijek je taj njihov rad bio posvećen stočarstvu - proizvodnji i prodaji mlijeka i mliječnih proizvoda.

U malenom mjestu Dubravica u  sjeverozapadnom dijelu Zagrebačke županije od davnina je smješteno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo obitelji Baršić. Trenutačno imaju 30 muznih krava. Tu je i njihov pomladak pa sveukupno vode brigu o 70-ak goveda. Baziraju se na proizvodnji i preradi mlijeka. Prodaju ga na mljekomatima i na kućnom pragu. Dnevno proizvedu do 450 litara mlijeka. A što se njegove prerade tiče, tu glavnu riječ vode supruga Đurđica i snaha Nikolina. Obje znaju tajne pravog domaćeg svježeg sira i vrhnja. Sin Antun također je svakodnevno uključen u obiteljski posao. On je poput oca Zvonka više zadužen za fizički dio, ali kad je gužva, svi sve rade. Jer posao se mora napraviti.

Svaki im dan počinje u 6 sati. Kava, pa u štalu na posao. Jedni na mužnju, drugi na hranidbu, čišćenje, u siranu... Dug je to radni dan. Sve rade ručno, čak i hranu za goveda sami spravljaju. Njihove kravice, kako im tepaju, njihovi su prijatelji. Tako se prema njima i odnose. Čine sve da im u štali bude ugodno. I zato im u njoj sve vrijeme svira glazba. Sretni su, kažu, što su se svi članovi obitelji prihvatili ovoga posla. I to uistinu s ljubavlju.  Jer bez nje, slažu se, unatoč trudu, ne bi bilo toliko uspjeha.