Predstavljena nova Hajdukova monografija 'Bili dres u boji'

'Bili dres u boji' nova je Hajdukova monografija u kojoj su na 400 stranica uz prigodne tekstove i priče igrača, prikazani svi Hajdukovi dresovi od 1911. do danas. Predstavljanjem knjige autora Borisa Vrdoljaka  simbolično je počeo drugi dio akcije otkupa dionica Hajduka pod nazivom 'Uz voljeni klub za sva vrimena'.

Projekt menadžer Udruge Naš Hajduk Tomislav Mikulić je podsjetio kako je ta knjiga dio njihovog drugog projekta zbog čega su iznimno sretni. Danas predstavljamo vrijedno djelo koje je autor stvarao proteklih godina i koje je udruga prepoznala i pomogla da knjiga ugleda svjetlo dana. Knjiga je tiskana u dvije tisuće primjeraka i bit će ekskluzivni dar, odnosno zahvala za ljude koji nas odluče podržati u sljedećem projektu i neće biti u slobodnoj prodaji, kazao je Mikulić.

Tajnik udruge Naš Hajduk Ivan Rilov je bio zadovoljan što su uspjeli sklopiti suradnju sa Borisom Vrdoljakom jer je klub dobio vrijednu građu koja govori o povijesti Hajduka i na određeni način gradi identitet kluba, a ponosni su i zato što će to djelo sudjelovati u njihovim daljnjim projektima. Rilov je objasnio da se u knjizi predstavljaju brojni dresovi od 1911. do danas, njihova boja, grbovi, kombinacije dresova, dodavši da je građa vrlo zanimljiva jer se veže za mnoge povijesne prilike tog vremena. Primjerice Hajduk u prvih 30 godina nije smio igrati s grbom jer takav grb tadašnje vlasti nisu dozvoljavale. Autor je vrijedno sakupljao, slagao i sve koncentrirao u svoje djelo, pa je nastao super vrijedan dokument vremena, rekao je Rilov.

Autor Boris Vrdoljak je otkrio kako je na knjizi radio više od pet godina tijekom kojih je uložio mnoštvo rada, ljubavi, strpljenja i svega što ga je vodilo dalje da završi knjigu na najkvalitetniji način na koji se može napraviti takvo djelo. Kaže da mu je namjera bila da svaki navijač Hajduka to djelo ima na svojoj polici. Dodao je da mu je u stvaranju knjige pomoglo puno ljudi, većinom kolekcionari dresova Hajduka koji su zaslužni što je knjiga ugledala svjetlo dana.

Vodio sam se time da u knjizi moraju biti apsolutno svi Hajdukovi dresovi poredani po sezonama i logičkim redosljedom. U knjizi je fotografirano oko 400 dresova Hajduka koji su postojali i 80 kompjuterski izrađenih dresova. Čitatelji će ostati ugodno iznenađeni kada vide kakve je sve dresove Hajduk nosio u svojoj povijesti.. Tako imamo kompletno crvene dresove, modre dresove, bijele dresove sa crvenim linijama po prsima. Zaista je bilo raznih varijanti u povijesti kluba, pa je tako Hajduk u El Shattu nosio kompletno crne dresove. Čitatelji će nakon čitanja knjige biti zadovoljni kada vide koliko je bilo bogatstvo 'bile majice', zaključio je Vrdoljak.