Prerano rođene bebe vole pjesmu

Poznato je da glazba povoljno utječe na djecu i prije rođenja. A sada su mađarski znanstvenici su došli do zanimljive spoznaje: pomaže i u bržem napredovanju nedonošćadi.

Izradili su poseban glazbeni program koji pjesmom i glazbom pomaže djeci rođenoj prije vremena i njihovim roditeljima uz inkubatore. Program je nazvan Tvoj glas poznajem i primjenjuje se već na osam intenzivnih odjela za nedonošćad u Mađarskoj. Temelji se na medicinskim istraživanjima koja dokazuju da dobro odabrani nadražaj zvuka smanjuje stres i osjećaj boli kod novorođenčadi. Primjerice, na poticaj majčinog glasa može se smanjiti trajanje plača, kucanje srca i disanje mogu biti mirniji, ujednačeniji. A uravnoteženija beba svakako može bolje napredovati.

U okviru programa po jedan pjevač s gitarom posjećuje zdravstvene institucije. Odgojiteljice, učitelji, nastavnici pjevanja i glazbeni terapeuti upoznaju roditelje s pričicama iz mađarske narodne tradicije.

Pogledajte kako to rade u reportaži iz međunarodnog magazina Alpe Dunav Jadran, a cijele emisije uvijek možete potražiti u videoteci HRTi.