Animafest: Grand Prix 'Crvenoj kornjači' i 'Noćnoj ptici'

Nakon 6 dana i 350 filmova, više od 200 gostiju napušta Zagreb. U kinu Europa dodijeljene su nagrade i priznanja 27.Animafesta. Publika je nagradila filmove ''Ježeva kuća'' i ''Moj život kao tikvica'' a evo kako su glasali stručni žiriji.

Nakon što je osvojio žiri canneskog programa Un Certain Regard te nominaciju za Oscara, animirani film ''Crvena kornjača'' jednoglasno je pokorio i žiri 27. Animafesta. Oskarovcu Michaelu Dudoku de Witu drugi je to zagrebački Grand Prix. U razgovoru je istaknuo kako i sama nominacija u Cannesu vrijedi poput nagrade čim ste uvršteni u program, no nagrada Animafesta potvrda je od struke i publike.

Pobjednički kratki Grand Prix odnosi Špela Čadež za Noćnu pticu. Michaela Pavlatova, članica žirija i vlasnica brojnih nagrada među kojima i berlinski Zlatni Medvjed istaknula je kako primjećuje sve brži rast i razvoj tehnologije  u animaciji no primjećuje i negativni trend: "Sve je više apokalipse i straha kod mladih autora, pa napuštam dvoranu deprimirana. Kao žiri sam tražila više humora, što ne umanjuje ozbiljnost teme."

U žiriju je sjedio i Rosto, nizozemski redatelj i glazbenik poznat po svojim uglazbljenim kratkim gothic filmovima. Najavljuje svoj prvi dugometražni film, a upravo završava četvrti i posljednji nastavak filmskog kratkog serijala. "Kada sam prvi put bio ovdje, 2002-e, animacija je izumirala. A onda je zahvaljujući digitalnoj revoluciji eksplodirala. Što trebamo dalje? Umjetnost.'', kazao je.

Najbolji film hrvatskog natjecanja je Manivald Chintis Lundgren, Animafestova već poznata laureatkinja. Osvaja pričom o 30-godišnjem liscu Manivaldu koji još živi s majkom. Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film otišla je švedsko-estonskom filmu Amalimbo, dok je onom ''Zlatni Zagreb'' nagrađen Jonathan Vinel za film Martin plače, a nagradu Dušan Vukotić prima najbolji studentski - poljski film Mačkica.

Dok se zbrajaju i posljednje prodane ulaznice - doznajemo - već dogodine, na 200-tu obljetnicu Frankensteiena - Animafestovo 28-o izdanje posvećeno je hororu!