30 godina programa Erasmus

Europski parlament proslavit će tridesetu godišnjicu Erasmusa, programa koji je pomogao više od devet milijuna osoba da studira, radi ili volontira u inozemstvu u posljednjih 30 godina.

Predsjednik EP-a Tajani i predsjednik Europske Komisije Juncker održat će u utorak ceremoniju dodjela nagrade za 33 sudionika Erasmusa - po jedan za svaku zemlju sudionicu. Ceremoniji će se pridružiti predsjednica Odbora za obrazovanje i kulturu Petra Kammerevert i povjerenik Tibor Navracsics. Proslava uključuje izložbu o Erasmus+, kao i raspravu o budućnosti programa s Erasmus sudionicima i predstavnicima nacionalnih Erasmus agencija.

Erasmus+ usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, kao i unaprjeđivanju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta. Posebno je usmjeren povezivanju obrazovanja, osposobljavanja i sektora mladih s poslovnim sektorom, te je otvoren za njihove zajedničke projekte.
 
Eurodesk nagradu 2017., koja se dodjeljuje Eurodeskovim multiplikatorima - organizacijama koje informiraju mlade i promiču mogućnosti za mlade u okviru europskih programa, osvojile su Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ iz Zadra i Regionalni info centar za mlade Rijeka - UMKI iz Rijeke. Izabrane su u najjačoj dosad konkurenciji između 34 prijavljene aktivnosti organizacija iz 11 zemalja. Obje hrvatske udruge nagrađene su za svoje aktivnosti provedene tijekom kampanje 'Time to move' u listopadu prošle godine čija je svrha upoznati mlade s mogućnostima stažiranja, volontiranja, studiranja i putovanja u sklopu programa Erasmus+. Kampanju u Hrvatskoj svake godine provodi Eurodesk centar Hrvatska koji djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije.

Eurodesk nagrada dodjeljuje se u četiri kategorije. Regionalni info centar za mlade Rijeka - UMKI nagrađen je u kategoriji 'Mobility awareness' za projekt 'International Blind Dates'. Projekt je osmislila 23-godišnja volonterka Europske volonterske službe iz Rumunjske Andreea Diana Kristof. Riječ je o organiziranim spojevima na slijepo između lokalnog stanovništva i stranaca u Rijeci. Na spojeve je otišlo 16 parova koji su spajani prema interesima koje su naveli prilikom prijave. Tako su mladi iz Rijeke imali spojeve s mladima iz Italije, Rumunjske, Turske, Moldavije, Portugala, Francuske, Poljske, Španjolske, Finske i Estonije, a većinom je riječ o studentima riječkog sveučilišta ili volonterima. Cilj ovog projekta bio je uključivanje stranih studenata i volontera u lokalnu zajednicu, povezivanje mladih iz Rijeke s mladima iz cijele Europe, razmjena iskustva, mišljenja, upoznavanje novih kultura i poticaj za sudjelovanje u aktivnostima koje nudi Europska unija kroz program Erasmus+.

Posebnu pohvalu žirija dobio je projekt izložba fotografija 'Lica mobilnosti' zadarske Udruge za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ. Izložba prikazuje devet mladih osoba koje su sudjelovale u nekom od projekata mobilnosti, a uz fotografije su u opisnom dijelu iznesena i njihova iskustva te je cilj potaknuti i druge mlade osobe da iskoriste mogućnost boravka u inozemstvu.

Dodjela nagrada održat će se 14. lipnja u Bruxellesu u okviru europskog seminara za Eurodeskove multiplikatore. Nagradu će na svečanosti primiti autorica nagrađenog projekta Andreea Diana Kristof, volonterka iz Rumunjske, i Tamara Tokić iz Regionalnog info centra za mlade Rijeka - UMKI.