Predstave suvremenog plesa na ljetnim festivalima

Plesna mreža Hrvatske ovoga ljeta donosi četiri odabrane predstave suvremenog plesa domaćih autora na tri ljetna kazališna festivala - Virovitičkom kazališnom ljetu, Riječkim ljetnim noćima i Osječkom ljetu kulture.

Riječ je o projektu koji omogućuje na javnom natječaju izabranim predstavama suvremenog plesa i fizičkog kazališta izvođenje za publiku širom zemlje, počevši od Virovitice gdje će se 17. lipnja izvesti predstava 'Starost Alzheimer cafe' Mirjane Preis. Na Riječkim ljetnim noćima 1. srpnja igrat će dva plesna sola, 'Anatomija mačke' autorica Petre Hrašćanec i Ksenije Zec i 'Ona/Her' autora Aleksandre Mišić i Žaka Valente, dok će dan poslije osječka publika moći pogledati predstavu 'Naša stvar' plesno-glumačkog dua Ivane Kalc i Jerka Marčića, najavljeno je.

Predstava 'Starost Alzheimer cafe' opisuje se kao 'dirljiv i humorističan duet dokazanog plesnog veterana Branka Bankovića i mladog perspektivnog plesača Grigora Baždara, koji govori o zaboravu i nalaženju.' 'Anatomija mačke' u raskošnoj koreografiji spaja tehniku suvremenog plesa sa studijom anatomije životinja, izmičući apsolutnoj kontroli interpretacije pa svaka izvedba ostvaruje mogućnost novoga gledanja.

O često složenoj simbiozi života umjetnika i njegovog umjetničkog djelovanja govori predstava 'Ona/Her'. Kritika je taj solo ocijenila 'slojevitim i promišljenim, svježim u plesnom izrazu', u kojemu se Aleksandra Mišić potvrdila kao zrela autorska osobnost. Prvo ovogodišnje gostovanje kroz Plesnu mrežu Hrvatske bilo je krajem travnja, kada je u šibenskom HNK u povodu Međunarodnog dana plesa gostovala 'Anatomija mačke'.

Gostovanja će se nastaviti najesen - varaždinski HNK u rujnu će ugostiti Petru Hrašćanec i Kseniju Zec te Aleksandru Mišić i Žaka Valentu, dok na Umjetničkoj akademiji u Osijeku nastupa Irena Mikec s predstavom 'O usamljenosti i ljudima'. Riječki HNK Ivana pl. Zajca dovodi 13. listopada BADco.i njihovu predstavu 'Spore', a Gradsko kazalište Zorin dom Karlovac u studenom Ivanu Kalc i Jerka Marčića. Do kraja godine su u planu i gostovanja predstave 'Nukleon' Aleksandre Janeva Imfeld i IMRC kolektiva u osječkom HNK te sola Aleksandre Mišići u INK Pula.