Na lokalitetu Vetova otkriveni vrijedni arheološki nalazi iz željeznog doba

U požeškoj kotlini na lokalitetu Vetova otkriveni su novi vrijedni arheološki nalazi iz željeznog doba. Daju novi pogled na život otprije 3 tisuće godina.

Lokacija Kagovac nedaleko od sela Vetova, koja je otkrivena prije 8 godina, pokazala se izrazito bogatim nalazištem. Tako su nakon 2800 godina pod zemljom svjetlo dana ugledali koplje i ritualna sjekira.

Pretpostavljamo da je riječ o visokom pripadniku ratničke aristokracije iz onog vremena kakvi se nalaze samo u najvećim centrima starijeg željeznog doba u Europi. Izuzetno bogat grob sa nekoliko desetaka posuda sa ukrašenim oružijem i još vjerojatno drugim stvarima, rekao je pročelnik Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta prof.dr.sci. Hrvoje Potrebica

Dio tumula otkriven je zahvaljujući znanstvenom projektu Hera. Njime je omogućeno snimanje iz zraka laserskom tehnologijom koja otkriva reljefne oblike. U ovom slučaju grobne humke. Kroz terenski pregled u šumi jako se teško vidi sve zidine i tumuli, koristeći te nove tehnologije smo uspjeli dobiti tlocrt svih tih tumula i zidina, iststiče magistar arheologije Marko Ceković.

S obzirom na to da se u ostatku središnje Europe ne mogu naći dva velika centra poput Kaptola i ovoga u Vetovu, i to na samo 6 kilometara udaljenosti, ova istraživanja imaju još veću važnost. Doista ovakve tumule do sada nismo kopali, grobne humke , dosežu promjera od 30-40 metara, ovo je najveća grobna komora ikad istražena u požeškoj kotlini, objašnjava prof. Potrebica.

Na ovom lokalitetu ostalo je još 11 grobnih humaka koji tek čekaju iskapanje. Istraživanja se provode zahvaljujući novcu Ministarstva kulture i različitim projektima poput onog Hrvatske zaklade za znanost.